Едно лице од Бедфордшир е првиот човек во Англија што починал откога добил треска Ласа, објави британската агенција за здравствена безбедност.

Неидентификуваното лице е третиот Британец што бил заразен со вирусот во неодамнешната епидемија меѓу семејство што неодамна се вратило од Западна Африка.

Досега во Велика Британија се откриени само 10 случаи на болести што се пренесуваат преку глодачи, а најновите случаи се од 2009 година. Оваа болест е класифицирана како потенцијална пандемија и е на листата на приоритети на Светската здравствена организација, покрај еболата и денгата.

Здравствените власти спроведуваат следење контакт за да стигнат до секој штп имал близок контакт со заразените. Сепак, се наведува дека ризикот за пошироката јавност останува многу низок.

Треската Ласа е ендемична во Нигерија и во неколку други земји на западниот брег на Африка, вклучувајќи ги Либерија и Гвинеја.

Едно лице може да се зарази со вирусот по изложување на храна или предмети контаминирани со урина или измет на заразени стаорци.

Сепак, инфекцијата може да се пренесе и од човек на човек преку урина, столица, плунка, повраќање или крв.

Смртоносна болест во 1 процент од случаите, кај хоспитализирани во 15 проценти

Според Светската здравствена организација (СЗО), околу 80 отсто од заразените со вирусот немаат никакви симптоми.

Бидејќи симптомите ласа треската се доста разновидни и неспецифични, тешко е да се дијагностицираат во рана фаза на болеста; односно, овој вирус е тешко да се разликува од другите вирусни хеморагични трески како што се ебола, маларија, тифусна треска и жолта треска.

Кај оние кои имаат симптоми, четвртина од нив може привремено да го изгубат слухот.

Симптомите вклучуваат крварење од устата и носот, главоболка, болки во грлото и повраќање.