Страшна трагедија го потресе пловдивското село Желјазно. Самохрана мајка до смрт ја избодела својата 8-годишна ќерка, а потоа се избодела. Несреќата се случила утрово, без претходни знаци дека има проблеми во семејството, јавуваат бугарските медиуми.

30-годишната самохрана мајка ја избодела својата 8-годишна ќерка, а потоа се повредила себеси. Детето починало во Универзитетската болница „Свети Ѓорѓија“, а мајката е во животна опасност. Селото е шокирано од тоа што се случило. Близок роднина за БНТ изјави дека досега немало никакви проблеми во семејството.

Самохраната мајка Лилија Халкалиева живеела со ќерката Вилијана, мајка ѝ и вујко. Девојчето одело на училиште во Пловдив, град кој е на неколку километри од селото. Според зборовите на близок роднина на семејството, денеска требало да му земат свидетелство за завршено прво одделение на детето.

– Се облекоа да одат на училиште, влегоа во собата да земат нешто и се случи ова чудо, не знам, во паника сме, рече Марија Халкалиева.

Во селото семејството го опишуваат како многу кротки и вредни луѓе.

– Семејството е тивко и скромно, не се конфликтни, никогаш не сме имале проблеми со нив. Тие се многу добри луѓе, но не знам што го предизвика овој инцидент. Денеска училиштето по повод 1 јуни организираше детски празник, вечерва ќе организиравме театар, организирано беше, но откажавме се поради трагедијата, денеска нема да има празник, изјави Валентина Узунова, градоначалник на Желјазно.

Малата Вилијана било бистро и дете кое сакало да учи, често ја посетувало библиотеката во центарот на селската заедница.

– Таа дојде и избра пет книги и се мислеше која да ја земе. Сакаше да ги земе сите. Сакаше да чита, баба ѝ и читаше, доаѓаа заедно да земат книги. Голема трагедија, цело село е шокирано, немаме зборови. Не можам да кажам ништо повеќе, изјави Красимира Цветкова, секретарка на библиотеката.

Од Агенцијата за социјална помош велат дека досега не добиле сигнал дека семејството е загрозено. Во институцијата нема податоци дека имале финансиски проблеми. Окружното обвинителство поведува предистражна постапка за убиство со умисла.