Претседателот Путин рече дека Русите нема да бидат мобилизирани и дека нема да бидат принудени да се борат во Украина. Тој рече дека во конфликтите не учествувале регрути и дека ќе се користат само професионални војници.

„Нагласувам дека регрутите не учествуваат во конфликти и нема да учествуваат. Исто така, нема да има дополнителни повици за резервни сили“, рече рускиот претседател во телевизиска порака по повод Меѓународниот ден на жената.

Десетици илјади руски војници влегоа во Украина од почетокот на конфликтот на 24 февруари, а САД соопштија дека речиси 150.000 војници биле распоредени на границата со Украина пред почетокот на инвазијата.

Според некои неодамнешни извештаи на медиумите, според германските разузнавачи, првите бранови напади главно биле извршени од неискусни, млади војници кои често биле на воена служба. Тактиката може да биде дека овие единици биле дури и жртвувани со цел украинската армија првично да биде ангажирана и исцрпена во борбата.