Секоја личност доаѓа на овој свет со посебна, единствена мисија. Додека го живее својот животен пат, едно лице ја исполнува својата мисија, но исто така влијае и на животот на неговите родители.

Да, тој мал човек доаѓа да ве научи толку многу. Тој ќе ве врати на вистинскиот пат. Ќе ве зајакне. Доаѓањето на дете радикално и засекогаш ќе го промени вашиот живот.

Од друга страна, родителите имаат тенденција да го гледаат детето, односно неговата личност или однесување, како „нивен крст“, казна за нешто што го правеле во нивната младост, наместо да ги ценат сите убави работи што ги носи потомството.

Ако еден старец искрено го погледне својот живот и го анализира, тој сигурно ќе ги види сите успеси и победи што никогаш не би ги постигнал ако немаше дете, без разлика дали станува збор за промена на лошиот карактер или успех во кариерата мотивиран од дете… или нешто друго.

Детето е како машина што ве турка напред дури и кога немате сила, што ви покажува за што сте подготвени, а не сте биле ни свесни за тоа. Колку може да бидете љубезни, трпеливи и несебични.

Децата често им отвораат нови перспективи во животот на своите родители. Ако родителот размисли и слуша подобро, тој веројатно ќе разбере дека детето е во право.

Размислете – колку поумни станавте кога станавте родител?

Ако вашето дете повеќе не живее со вас, ако вашата врска е разнишана, размислете каде сте погрешиле, што не сте слушале, што не сте разбрале. Никогаш не е доцна да се разбере.

Ако имате болно дете, тоа е животна лекција што ќе ве направи посилни. Научете да уживате во животот, секој ден, што и да се случи. Да се ​​види среќата во најмалите работи. Такво дете е посебен подарок. Со Божја помош, тоа ќе заздрави и заедно ќе уживате во плодовите на најважната лекција што сте ја научиле.