Во време кога се препорачува растојание на сите нивоа, честопати се споменува апстиненција од се*суален однос. Сепак, долгата апстиненција може да има многу лоши ефекти врз телото, и само една добра.

Губење на либидото

Со се*суален нагон, важи правилото „користете го или изгубете го“.

„Луѓето кои со текот на времето се воздржуваат од се*с почнуваат да се чувствуваат слабо, а желбата за се*с полека исчезнува. Некои од моите клиенти ја опишуваат оваа состојба со поговорка: Далеку од вид, далеку од срце “, објаснува д-р Сари Купер, се*суална терапевтка.

Ѕидовите на вагината се релаксираат

Овој проблем главно ги погодува жените кои влегуваат во менопауза.

„Ако постарите жени немаат редовен се*суален однос, ѕидовите на вагината се релаксираат, и ако одлучат повторно да имаат се*суални односи, тоа може да биде многу болно“, забележува д-р Купер.

Намалено вагинално подмачкување

Друг несакан ефект, кој првенствено ги погодува постарите жени, е проблемот со вагинално подмачкување по апстиненција. Во тој контекст, се појавува и проблемот на истенчување на sидовите на вагината, и обајцата се последица на недостаток на хормонот естроген.

„Младите жени кои имаат 20 или 30 години ќе имаат многу естроген што ќе обезбеди овие ткива да останат здрави, еластични и подмачкани за време на апстиненција. Кај жените, на пример, на 60-годишна возраст, откако естрогенот ќе исчезне, тој не се враќа “, вели д-р Лорен Стријхер.

Зголемена болка за време на менструацијата

Во отсуство на се*суален однос кај жени, менструалната болка се влошува. Спротивно на популарното верување, се*суалниот однос за време на менструацијата може да ги ублажи грчевите во менструалниот циклус.

„Матката е мускул, а многу жени всушност доживуваат контракции на матката за време на оргазмот, што предизвикува побрзо крварење. Грчевите се намалуваат, а крвта од менструацијата полесно излегува од телото. Исто така, може да има зголемување на нивото на ендорфин, што исто така помага при грчеви во менструацијата “, објаснува д-р Роберт Шнајдер.

Помал ризик од се*суално преносливи болести

Еве една позитивна страна – не само што го намалува ризикот од добивање на се*суално пренослива болест, туку и од инфекции на уринарниот тракт.

„Се*суалниот однос е виновник за зголемување на ризикот од инфекција на уринарниот тракт“, објасни д-р Штрајхер.

Повеќето инфекции на уринарниот тракт се појавуваат 24 часа по сеКсуалниот однос, а американското списание на матични лекари откри дека „зачестеноста на сексуалниот однос е најдобриот показател за тоа кои лица ќе имаат чести воспаленија на уринарниот тракт“.