Секторот за сеизмологија при Заводот за хидрометеорологија и сеизмологија на 02.04.2024 година во 21 часот и 7 минути регистрира земјотрес со јачина од 4,3 степени според Рихтеровата скала со епицентар на 4 километри западно од градот Чараѓе во Голија во општината Никшиќ.

Епицентарот на овој земјотрес се наоѓал на длабочина од 13 километри.

Врз основа на нумеричкиот модел на промената на интензитетот со растојанието во овој регион, јачината на земјотресот и длабочината на хипоцентарот, овој земјотрес можел да предизвика помала материјална штета во епицентралното подрачје.

Земјотресот од 14 март го погоди истото место

Инаку, вечерашниот земјотрес се случи на истото место како и земјотресот од 14 март, кога земјотресот беше со јачина од 5,3 степени.

Тогаш од земјотресот имаше материјална штета во неколку села на Голија, но за среќа нема повредени. Срушена е една плевна, испукани ѕидови од куќи и други објекти, оштетени се резервоари со вода, а на места паднале и ќерамиди. На коловозите имаше и одрони од карпи, кои претежно се санирани.