Дваесетгодишна бремена жена од Књажевац, која носеше близнаци, почина синоќа во Универзитетскиот клинички центар во Ниш како последица од инфекција со корона вирус, потврдено е за „Блиц“ од оваа здравствена установа.

– Бремена жена од Књажевац, 20 години, почина синоќа во 23,30 часот во четвртиот месец од близначка бременост. Жената беше примена на 2 октомври со ниска сатурација од 80 проценти и веднаш беше формиран мултидисциплинарен тим лекари за следење на нејзината состојба, во кој беа вклучени анестезиолог, инфектолог, пулмолог, интернист и гинеколог. Следниот ден, поради влошување, ја ставиле на респиратор, потврди за „Блиц“ – проф. Д -р Зоран Перишиќ, директор на УКЦ во Ниш.

Трудницата била префрлена на одделот за интензивна нега и поврзана со апарат за дишење на 3 октомври, и за жал, починала на 5 октомври и покрај напорите на лекарите да и го спасат животот. Според проф. доктор Перишиќ, трудницата не била вакцинирана.

Перишиќ рече дека уште четири бремени жени биле хоспитализирани во Универзитетскиот медицински центар Ниш, како и четири мајки на кои им бил дијагностициран корона вирусот. Од четирите мајки, три донесоа на свет новороденчиња со царски рез и една со природно породување, а се очекува жените што се породиле наскоро да бидат пуштени на домашно лекување.

Тој уште еднаш ја истакна важноста на вакцинацијата со зборовите: „не плашете се од вакцината, плашете се од короната“.