Ненад Периш, таткото на исчезнатиот Матеј Периш, по кој се трага веќе 13 дена, ја коментираше за Индекс прес-конференцијата на хрватската полиција која објави некои клучни информации за случајот на Матеј.

Антонио Геровац, помошник началник на полицијата и началник на криминалистичката полиција, рече дека според сите досега собрани информации, нема индикации дека има насилство при исчезнувањето на Матеј, дека Матеј и неговите пријатели не учествувале во никаков конфликт во клубот. На снимката за која се претпоставува дека лицето во Сава е Матеј, Геровац рече дека таа снимка е автентична и дека е од таа вечер, но не е јасно дали е човек или предмет, а не пак да се коментира дека тоа е Матеј.

Таткото на Матеј: Има дупки кои не можат да доведат до конечен заклучок

„Мислам дека на прес-конференцијата беше кажано и тоа што го видов на средбите со полицијата. Не знам што разговарале полицајците за случајот, но мислам дека им беше пренесено она што им беше познато. Состанокот на МУП го доживеав на ист начин и во Србија и Хрватска каде што бев. Сето ова што го кажа хрватскиот министер за внатрешни работи мислам дека е точно. Очекувам понатамошни резултати од овие истражувања, технички проценки, тоа дека сликата е сè уште нецелосна. Има уште дупки во целиот мозаик и поради овие дупки не може да се дојде до конечен заклучок, изјави таткото на Матеј на прес-конференција на полицијата.

Преминувањето на таа ограда кон реката бара умешност, не е толку едноставно

Посебно го интересира снимката од надзорната камера од ресторанот Саванова, на која се гледа како младиот човек се спушта по скалите кон реката, за што синоќа се појавија секакви теории, од тоа дека на снимката има и некој друг, до теории дека тоа лице физички се судрило со Матеј.

„На видеото не се гледа како влегува во вода и некои движења за кои не можам точно да објаснам за што се работи. Треба да се разјасни, каде што се симнал Матеј е широк простор, гледаме само еден дел. Од видеото имам впечаток дека знаел што прави, дека оди некаде, дека барал такси поради некоја причина. Сите други шпекулации дека не знаел каде оди не ми се прифатливи, вели Ненад Периш.

Посебно внимавал на трчањето на Матеј и на тоа што се обидел да го запре таксито.

Трчањето на Матеј не беше ненасочено, туку директно, тој комуницираше, беше свесен

„Неговото трчање не беше ненасочено, беше директно. Избегнуваше сообраќај, запираше такси, беше свесен за ситуацијата и беше доволно мирен, запре такси, комуницираше, се обидуваше да се качи на вистинската врата… Нејасно ми е како некој со тоа ниво на свест, би можел да направи нешто што може да резултира со таква конечна ситуација како влегување во вода. Можеби дошло до лизгање или несреќа, но тоа во моментов не го знаеме.Во секој случај не мислам дека онаква прибраност може да има некој кој бил надвор од себе, како што се сугерираше, рече таткото на Матеј во интервју за Индекс.

Појаснето е, додава, дека немало конфликт во клубот каде Матеј бил со неговите пријатели.

Зошто некој би истрчал километар и пол за да влезе во вода ако водата е пред клубот

За клучна снимка ја смета онаа во ресторанот Саванова.

„Би сакал да се проверат сите камери, да се утврди дали тој е во тоа видео во ресторанот Саванова, дали влегол во вода и дали има некој друг. Ја имаме таа смиреност, тоа фокусирано трчање и потоа конечно заклучокот дека влегол во вода. Зошто некој би истрчал километар ипол за да влезе во вода ако водата е токму пред клубот, и од левата и од десната страна. И уште еднаш, таа ограда е висока и потребна е вештина да се прескокне, а потоа постои растојание до водата. Дали имало несреќа или што?, вели таткото на Матеј.

Тој вели дека само сака да се знае вистината, каква и да е.

„Како татко ме интересира пронаоѓањето на Матеј. Верувам дека српското МВР прави се што може, сигурно знаат да спроведат професионална истрага и уште еднаш им благодарам. Сите што работат на случајот имаат истата желба да се разјасни до крај. Добив таков впечаток од сите разговори со нив. Ќе останам овде, изјави Ненад Периш за Индекс.