Јелена Малетиќ, девојката од Србија која беше синоним за храброст, истрајност и волја за живот во последните три години, почина ненадејно вчера попладне на 27-годишна возраст.

Три и пол години Јелена се бореше повторно да живее нормално, како и пред несреќата во февруари 2018 година, кога лекарите не и дадоа никаква шанса да преживее.

– На 13 февруари 2018 година падна снег и патиштата не беа исчистени. Заминала на работа во Шабац и се судрила со камион, кој го влечел нејзиниот автомобил цели 30 метри, бидејќи се вовлекол под тркалата. Таа претрпе сериозни повреди на главата, едем на мозокот, мозочни хематоми, абдоминални повреди и скршеница на бедрената коска, и имаше внатрешно крварење. Таа беше во кома 17 дена, изјави минатата година нејзината сестра Милица.

Судбината го смени животот на девојчето кое сите го сакаа, затоа што таа секогаш беше насмеана, весела, духовита, сакаше да излегува и да поминува време со пријателите, студираше напорно, заврши економско училиште и се вработи во Шабац.

По многубројните операции каде и ја извадиле слезината, и го скратиле тенкото црево и го зашиле црниот дроб на четири места, немало време да се изврши операција на ногата. Ногата и била само фиксирана и залечена на тој начин, па станала пократка за 6 см.

Кога Јелена се разбудила, започнала тешка борба. Една година по несреќата, таа ги изговорила своите први зборови и почнала да јаде без стома. Во текот на овие години, таа поминала време во разни центри за рехабилитација. Била третирана со хомеопатија и кинеска медицина, акупунктура и акупресура. Сите горенаведени дале резултат, а минатата година Јелена успеа да застане на нозе, но не и сама да оди.

За време на бавното закрепнување, Јелена се потпираше на поддршката од своето семејство, кои ја охрабруваат и тренираат секој ден со неа за да ги направат своите први чекори по несреќата.

Таа се лекуваше во центри за рехабилитација со традиционална и алтернативна медицина. Надежта за нејзино конечно закрепнување беше операција во Киев.

За жал, Јелена не ја доби својата последна шанса. Откако нејзиното здравје одеднаш се влоши, таа почина во четвртокот во Нови Сад. Тажната вест брзо се прошири низ целата Србија, која ја поддржуваше упорната Јелена и нејзиното скромно семејство во бројни хуманитарни акции.

Многумина, иако не ја познаваа Јелена, пуштија солза и жалеа за предвременото заминување на девојчето на чија необична упорност и се восхитуваа, учествувајќи во голема болка со нејзиното убаво, скромно и упорно семејство.