Судијката Марија Клетничка Марковска му изрече казна од три години и еден месец за пет кривични дела на Марјан Стаменковски, сопственик на порталот „Доказ М“.

„За секое од кривичните дела од диспозитивот, односно за делото уцена, пиратерија на аудиовизуелно дело, ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем, уцена – му утврдува по една година затвор. Единствена казна од 3 години и 1 месец“, кажа судијката.

За кривичното дело злоупотреба на лични податоци, Стаменковски доби казна од 5.000 евра односно 250 дневни глоби.

„Му се изрекува забрана да врши регистрација на домеин, или да биде сопственик на портал во МАРНЕТ сметано за период од 10 години. Ова подразбира и престанок на сите домени, каде Стаменковски се јавува како сопственик во МАРНЕТ“, додаде судијката.

Според судијката, тој како сопственик на порталот, со намера да стекне противимотна корист на вработен во Царинска управа – го присилувал да му исплати пари за да не објави текст.

„Го присилил оштетениот да стори штета врз неговиот имот. Му се заканил дека ќе објави текст дека е татко на дете кое го имал вонбрачно. Побарал средба за да му изнуди пари, а обвинетиот да не го објави текстот“, кажа судијката Марјана Најдова-Петрезанова.

Таа објасни и како Стаменковски сторил дело пиратерија на аудиовизуелно дело.

„Без одобрение на дистрибутерот, ги ставил епизодите достапни за јавноста, овозможувајќи неограничено емитување на 10 епизоди на серијата ‘Тајкун’“, кажа судијката.

Стаменковски читаше какви текстови објавил Стаменковски на порталот, ширејќи расизам кон свештеници. Тој споделувал и ксенофобичен материјал за две новинарки. Читани беа насловите со кои Стаменковски атакувал врз епископ со цел, да го прикаже како тој постапувал спротивно на верските одредби.

„Преку компјутерски систем ширел ксенофобичен и расистички материјал, врз основа на религија. На порталот објавил фотографии и текст со оштетените“, кажа судијката.

Стаменковски направил и злоупотреба на лични податоци

„Без согласност на оштетените, вработени како истражители во ОЈО-Скопје, користел нивни лични податоци“, додаде судијката.

Судењата беа зад затворени врати, оти се изведуваа делови од приватните животи на обвинетите. Судијката кажа дека биле изведени низа докази.

„Беа изведени бројни материјални и вербални докази, како на Обвинителството така и на одбраната. Беше почитувано правото на одбрана на обвинетиот. Обвинетиот даде своја одбрана која беше концепирана и во која беше посочено дека сторените дејствија не претставуваат кривично дело туку се вербален деликт – клевета и навреда, а обвинетите не барале извинување и не испратиле демант, како и дека обвинетиот не ги пишувал содржините на неговиот веб-портал туку ги преземал“, кажа Марија Клетничка Марковска.