Некои видови на рак може да биде многу тешко да се забележат бидејќи покажуваат многу малку или никакви симптоми во раните фази на болеста.

Ова потоа значително ја комплицира дијагнозата и третманот и ја зголемува можноста за смрт.

Според Cancer Research UK, откривањето и дијагностицирањето на еден вид рак што е можно порано може да спаси животи. Портпаролот на добротворната организација рече: „Ракот што е дијагностициран во рана фаза, кога не е премногу голем и не се проширил, има поголема веројатност да се
Advertisement

Панкреасот е голема жлезда која е дел од дигестивниот систем, а се наоѓа зад желудникот и под црниот дроб. Според NHS, пет знаци на болест кои може да се помешаат со друга состојба или проблем вклучуваат постојана абдоминална лекува успешно“, пренесува Mirror.

Рак на панкреасот

симптоми кои може да бидат поочигледни вклучуваат жолтица, тешкотии при голтање и повраќање. Пациентите може да страдаат и од симптоми на дијабетес, бидејќи болеста на панкреасот го запира производството на инсулин. Само околу 10 проценти од луѓето на кои им е дијагностициран рак на панкреасот може да подлежат на операција за отстранување на ракот, што го прави многу потешко да се излечи болеста.

Рак на јајниците

Симптомите на ракот на јајниците често стануваат очигледни само откако болеста еволуирала во напредна фаза, кога ракот е многу потежок за лекување.

Затоа, раното откривање на ракот на јајниците е многу важно. Иако секогаш треба да бидеме свесни за какви било нови промени во нашето тело, NHS вели дека постојат два предупредувачки симптоми кои може да ги забележите додека сте во бањата – запек и дијареа. Исто така, се советува да посетите лекар ако почнете брзо да се чувствувате сити или целосно да го изгубите апетитот, да почувствувате абдоминална болка, да забележите надуеност или потреба почесто да мочате.

Рак на дебелото црево

Знаците на болеста вклучуваат крварење од крајот на дебелото црево или сериозни промени во вашите нормални навики на дебелото црево, како што се потечни и почести столици или запек.

Лекарите понекогаш може да почувствуваат грутка во ректумот или стомакот, обично на десната страна. Чувството дека треба да се напрегате за да имате празнење на дебелото црево дури и по празнење, исто така може да биде знак. Наглото губење на тежината и болки во стомакот или грбот исто така може да укажуваат на болеста.