Турција, сепак, не донела одлука да го затвори преминот за руските бродови.

Турција соопшти дека сè уште не донела одлука за затворање на теснецот Средоземно-Црно Море за руската морнарица – и покрај претходното тврдење на украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Ова е прво официјално појаснување откако Зеленски во саботата рече дека Турција се согласила да ги затвори водните патишта за воените бродови – голем одбранбен благодет за Украина.

Според Ројтерс, турскиот функционер рекол дека „не донеле одлука за затворање на теснецот за руските бродови“.

Доколку тоа се случи, затворањето би ја прекршило Црноморската конвенција, која им дозволува на воените бродови да се вратат во пристаништето за време на војната.

Руската морнарица веќе е одговорна за жртвите во близина на брегот на Украина и на островите во Црното Море.