Несоницата е многу честа појава во денешно време, а мастурбацијата пред спиење ги прави луѓето да имаат помирен и цврст сон.

Кога мастурбирате ги ослободувате хемикалиите кои работат на ослободување на стресот и обезбедуваат цврст сон. Еден од хормоните е пролактин, кој помага да имате подолг сон, додека другиот е ендорфин, хормон на среќата кој е ослободува кога вежбате.

Сексот ослободува окситочин кој е хормонот на нежноста, кој помага за регулирање на многу функции на мозокот, вклучувајќи го и сонот. Секако мастурбацијата има исти ефект и го ослободува хормонот на нежноста, дури и кога се допирате со никој.

Во исто време и добриот оргазам исто така помага за смалување на хормонот за стрес, наречен кортизол, кој овозможува нашиот ум да биде по опуштен.

Уште една работа која мора да се спомене е дека оргазмот помага за смалување на болката, па така оргазам за време на менструалниот циклус може да ги смали грчевите, а доколку имате помалку грчеви може и полесно да заспиете, убедени се експертите.