Дали ротавирусот се шири на капалиштата во западниот дел на Задар? Деновиве на социјалните мрежи се појави информација за несекојдневна инфекција кај лица кои пливале во областа Борик. Повеќето пациенти имаат симптоми на цревна вироза како треска, дијареа или повраќање. Некои велат дека циркулира стомачен вирус, а други тврдат дека болестите настануваат поради измет во морето.

Според хрватските медиуми капачите во песочниот залив на Борик и блиската плажа кон Дикл се „разбудиле“ со цревни проблеми. Прашањето кое се поставува е каков е квалитетот на морето на тие места, праша Бенито Пучар, управител на службата за здравје, екологија и заштита на животната средина при Институтот за јавно здравје Задар (ЗЈЗЗ). Тој потврди дека неколку пати во последните две недели, поради појавата на информации дека некои луѓе имаат симптоми на вироза, го тестирале квалитетот на морето.

– Редовното испитување на квалитетот на морето беше извршено на 21 јуни. Тогаш резултатите покажаа дека морето кај хотелот „Донат“ е од „втор степен на квалитет“, а во заливот каде што е песочната плажа е „од прв степен на квалитет“. Други примероци се земени на 26 јуни на барање на управата на блискиот хотел, која повторно побарала тестирање бидејќи имало информации дека неколку лица кои се капеле на тие плажи имале симптоми на вирусот, како треска, дијареа и повраќање. Покрај редовните индикатори кои вообичаено ги тестираме во морето, а тоа се ешерихија коли и цревни ентерококи, додадовме и тест за златна стафилокока, која може да предизвика повраќање – рече Бенито Пучар.

– Не ја најдовме бактеријата стафилококус ауреус (златна стафилокока), а вториот тест за квалитет на морето покажа спротивна ситуација на 21 јуни. Морето во хотелот „Донат“ беше со „квалитет од прв степен“, а во заливот на песочната плажа беше од „втор степен“ – рече Пучар и додаде дека на почетокот на јули повторно имале пријави дека се појавила инфекција во хотелот.

– Тогаш лицата кои имаа симптоми дадоа примероци од столицата за анализа и беше потврден еден случај на ротавирус. Во договор со нашата Епидемиолошка служба и ХЗЈЗ, решивме да испратиме морски примероци од тие две места на 5 јули со цел да се обидеме да го изолираме ротавирусот од нив. Но, воопшто не сме сигурни дали такво нешто ќе биде возможно, бидејќи тоа не е вообичаена процедура. Освен примероци од море, испративме и примероци од базенот на блискиот хотел – рече Пучар и додаде дека лицата со симптоми на ротавирус треба да се обратат во Епидемиолошката служба на ЗЈЗЗ за да можат да направат анкета меѓу пациентите и да дознаат што поврзува луѓе кои се разболеле.

Директорот на Службата за епидемиологија, д-р. Алан Медиќ, рече дека до пред една недела имало поединечни пријави за гастроентероколитис, чии симптоми се дијареа и повраќање, кај деца, а некои од тие деца пливале на плажата во Борик. Медиќ нагласи и дека проблемот е што многу луѓе не носат примероци од столицата за анализа, туку повраќањето и дијареата ги припишуваат на „летниот вирус“.

– Епидемиолошката служба издвои два случаи на заболени од ротавирус, еден кај возрасен кој престојувал во хотелот и еден кај дете кое не било гостин во хотелот. Појавата на ротавирус во детството е честа, а повеќето деца, над 90 отсто од нив, ја преболуваат оваа форма на вирусот за ден-два, па родителите не носат примероци од столицата за анализа. Кога детето ќе добие ротавирус, најважно е да не дехидрира -. рече др. Медиќ и додаде дека ротавирусот е донекаде незгоден бидејќи има голем епидемиолошки потенцијал, но и дека досега во литературата не е забележан случај да се пренесе по море.

– Ротавирусот останува во околината и до неколку дена, можно е случајот со капење на песочна плажа да бил таков што вирусот останал на песок, но кога вирусот трае само еден или два дена, повторувам, луѓето го прават тоа, не носат примероци од столицата за анализа и не сме во можност да го потврдиме развојот на болеста, односно причинско-последичната врска. Во литературата има само случаи кога овој вирус може да се пренесе во водата во базените, но никаде не е забележан пренос на ротавирус по море, бидејќи вирусите во морето се разредуваат поради високата концентрација на сол. Но, таа песочна плажа е мала и на неа престојуваат голем број деца, па појавата на вирусот, како и на други места каде што голем број деца престојуваат на едно место, односно во групи како игротеки и градинки, не е невообичаено. Ротавирусот може да остане на песок кој не го однел морето, децата можат да разменуваат играчки на плажа, може да се пренесе и преку воздух, а бидејќи плажата е многу френкфентна, тогаш е можна појава на болести кај повеќе луѓе – посочува др. Медиќ, кој исто така советува да не се носат деца, особено оние кои се со намален имунитет, на преполните плажи.

Поради појава на ротавирус во Борик, блискиот хотелски комплекс бил посетен од Државниот инспекторат, кој за ваквата состојба бил алармиран од Задарскиот институт за јавно здравје.