За падот на дронот од Украина во Хрватска се води истрага и во НАТО Алијансата, настрана од кривичната која се води во Хрватска, вели претседателот Стево Пендаровски во интервју во ТОП ТЕМА.

– НЕСПОРНО Е ДЕКА Е ЛЕТАЛОТО Е ДОЈДЕНО ОД УКРАИНА, НО НЕ ЗНАЕМЕ КОЈ ТОЧНО ТОА ГО ИСПУКАЛ, СО ОГЛЕД НА ТОА ШТО ВО МОМЕНТОВ НЕ ЗНАЕМЕ КОЈ Е ГОСПОДАР ВО УКРАИНА. НАТО ВНИМАВА МНОГУ ЗА ДА НЕ ВЛЕЗЕ ВО ОВОЈ СУДИР ЗА ДА НЕ СЕ СООЧИ ВО КОНФЛИКТ СО РУСИЈА, вели Пендароски.

За денешниот дрон вели дека тој е помал од малите авиони, има мала рефлексија на радарите, и лета ниско.

– Македонија има системи, сепак тие не се доволни, а нашето небо го обезбедуваат други држави кои имаат подобри системи. Македонија сама не може да детектира таков дрон и не би можеле да го срушиме на време, сепак во вакви судири каде голема земја напаѓа исто така голема територија како Украина можни се намерни и ненамерни случаи, вели претседателот Пендаровски.