Двајца фризери во Ист Хартфорд, Конектикат забележале дете во опасност. Тие беа поздравени како херои за нивната брза акција за спасување на изгубено девојче од сообраќаен метеж.

Освалдо Луго и Рафаел Сантана, од LookSharp Barbershop, забележале дете кое лута во опасност додека биле на работа и не се двоумеле да интервенираат. Полициската управа во Источен Хартфорд ги пофали нивните напори во срдечна објава на Фејсбук:

„Херојски бербери за спас! Денес би сакале да му оддадеме огромен поздрав на брзомисленото и храбро дуо, Освалдо Луго и Рафаел Сантана. Со својата брза акција го спасиле девојчето кое побегнало од мајка си и се упатило кон сообраќајот на главната улица. Благодарение на нив е избегната потенцијална трагедија, а семејството остана цело. Ние сме неверојатно благодарни за овие секојдневни херои меѓу нас!“

Луго, кој сè уште се опоравува од настанот, ја сподели снимката од безбедносната камера на својот Инстаграм. Размислувајќи за инцидентот, тој рече: „Мајката го оттргна вниманието само за секунда. Се случува. Ми се има случено и менепорано“.

Еден колега прв го видел девојчето

Неговиот колега Сантана прв го видел девојчето од прозорецот на фризерскиот салон. Луго живо се сеќава на тој момент: „Кога ми спомна дека го видел детето, се загрижив. Откако погледнав и го видов врвот на главата на детето, единствената мисла во мојата глава беше да трчам по неа“. Нивната навремена интервенција спречи веројатна катастрофа.

Подоцна, фризерите успеале да ја лоцираат мајката на детето на блиската автобуска станица. „Повторната средба беше тивка и значајна“, опиша Луго. „Мајката ме погледна засрамено, но во исто време и благодарно.

Полициската управа продолжи да ја изразува својата благодарност: „Ние сме неверојатно благодарни за овие секојдневни херои во нашата средина!

Во израз на благодарност, Луго рече: „Да те етикетираат како херој – тоа е нереално. Правете ја вистинската работа кога никој не гледа, наместо да го привлечете вниманието. Понекогаш се потпираме на другите за да ги завршиме работите кога цело време можам да бидам тој што ќе го направи тоа ако верувам во себе. Така, со сето она што е кажано, ако видите нешто, не кажувајте само нешто, направете нешто!“

Додека размислуваме за оваа приказна, препознаваме длабок потсетник дека Бог често нè поставува токму онаму каде што треба да бидеме за да му служиме на неговата намера и да ги заштитиме неговите најмали. Заедно, секогаш да бидеме подготвени да дејствуваме храбро и пожртвувано, почитувајќи го Господа со нашите постапки.