Моментот кога селекторот на Германија Гордон Херберт е исцеден од енергија, по завршувањето на финалето и победата на тимот на Германија над Србија, е можеби најмоќната слика на Мундобаскетот.

Гордон Херберт сакаше да направи нешто едноставно. Да седне на подот, да ги затвори очите и сонува. Германија е светски шампион. За новиот носител на врвот ова е за првпат во својата историја. И тоа не е сон. Тоа е сосема точно.