Епидемиологот Радмило Петровиќ вели дека според неговите информации, може да се направи биолошко оружје кое напаѓа само одредена нација и дека се работи на тоа.

Биолошкото оружје не е насочено само против луѓе, корисни растенија и домашни животни, туку има за цел да ја стави на колена земјата против која е економски насочено, изјави за РТС д-р Петровиќ, познавач на опасните вируси.

– Кога станува збор за биолошки лаборатории, секоја лабораторија во светот може да биде потенцијален производител на биолошко оружје. Од бактериски агенси, антракс може да произведе секој. Во текот на 2004 година имало 12 земји кои произведувале биолошко оружје, а тоа било забрането со Конвенцијата на ОН во 1972 година, со сила од 1975 година, што значи дека никој не смеел да произведува. Но, злобните луѓе се обидуваат да создадат супервирус, да го спојат вирусот кој најлесно се шири со вирусот кој дава најголема смртност. Вирусот САРС беше поврзан со азискиот тип на ДНК и ја предизвика болеста само кај Азијците, што се чинеше дека е точно, имаше случаи во САД, но сите случаи беа увезени. Биолошкото оружје се користи како увертира на економската војна. Вариола дојде во февруари 1972 година, а потоа имаше операција „Радуша“, каде терористите од Австрија преминаа кај нас и се обидоа да кренат востание против Титова Југославија – потсети Петровиќ.

Тој посочи и кој вирус е на врвот на листата на биолошко оружје, како и кои земји експериментираат со тој вирус.

– Вирусот Вариола вера се уште е број еден на листата на биолошко оружје. Тој е многу стабилен во надворешната средина. Може да остане во сушена форма долго време. Засега само две лаборатории смеат да го чуваат вирусот, тоа е во Атланта во САД и една лабораторија во Москва, и дозволено е да се прават експерименти за да се добијат нови лекови – рече епидемиологот, додавајќи дека му се чини дека некој се обидува да создава паника со вирусот на големите сипаници.

Д-р Петровиќ потсети дека неодамна во лабораторија во Пенсилванија случајно се откриени неколку епрувети со замрзнатиот вирус на Вариола вера, а лани летото, како што вели, читавме дека во Швајцарија се отворала банка на опасни вируси.

Последната епидемија во Југославија: Мистериозната Вариола вера

Во Југославија имало епидемија на големи сипаници во 1972 година, во регионот на Косово и Белград. Тоа била последната голема епидемија на големи сипаници во Европа. На почетокот од таа година Ибрахим Хоти бил на аџилак и посетил свети места во Ирак, каде што било познато дека има случаи на мали сипаници.

Тој се вратил на 15 февруари, а веќе следниот ден почувствувал болки, бил уморен и набргу сфатил дека има инфекција. Имал исип и треска, но брзо оздравел – веројатно затоа што бил вакциниран пред два месеца.

На почетокот од март се разболел учителот Латиф Мумџиќ, за кој не е познато дали имал директен контакт со Хоти, но можеби бил заразен од некој пријател или роднина на Хоти, пишува „Аваз“. Мумџиќ починал, а како причина за смрт била наведена „реакција на пеницилин“.

Впрочем, тој имал големи сипаници, а пред да почине, директно заразил 38 лица, меѓу кои и девет лекари и медицински сестри. Осум од овие лица починале. Неколку дена по смртта на Мумџиќ биле потврдени 140 случаи на големи сипаници во Косово. Се заразиле вкупно 175 луѓе, од кои 35 починале. Особено била погодена белградската болница.

Југословенските власти брзо реагирале. Била прогласена вонредна состојба, биле воведени забрани за собирање на јавноста, биле затворени границите и биле забранети патувањата што не биле итни. Војската ги презела хотелите, а во нив биле сместени 10.000 луѓе кои можеби биле во контакт со заразените.

Истовремено почнала масовна вакцинација која била потпомогната од Светската здравствена организација. За неколку седмици било вакцинирано целото население. Морале да бидат вакцинирани сите и немало исклучоци. До средината на мај била стопирана заразата и состојбата се нормализирала.

Југословенската влада добила меѓународни пофалби за успешното справување со епидемијата. Режисерот Горан Марковиќ во 1982 година го снимил филмот „Вариола вера“ за болницата во карантин за време на епидемијата. Во 2002 г. Би-би-си ја прикажувал телевизиската драма „Вариола 2002“ која делумно била инспирирана од настаните во Југославија.