Човек во соседна Грција морал да биде хоспитализиран со тешки симптоми откако земал премногу додатоци на витамин Д. Додатоци на витамин Д се неопходни за правилно функционирање на телото, во случај да има недостаток, но нивното предозирање ги прави подеднакво опасни и штетни и може да доведе до хипервитаминоза. Научниците дошле до овој заклучок откако го истражувале случајот со средовечен маж кој морал да биде примен во болница поради прекумерно внесување на витамин Д.

Како што покажуваат податоците од студијата, објавени во BMJ Case Reports, на овој човек му била потребна болничка нега, откако бил упатен од неговиот матичен лекар. Тој се јавил со симптоми како постојано повраќање, гадење, болки во стомакот, грчеви во нозете, тинитус (зуење во увото), сува уста, зголемена жед, дијареа и значително губење на тежината (12,7 кг).

Специфичните симптоми траеле околу 3 месеци и започнале околу 1 месец откако почнал со интензивно лекување со витамини во вид на суплементи, по совет на нутриционист. Дополнително, вреди да се спомене дека имал многу здравствени проблеми, бидејќи боледувал од туберкулоза, бактериски менингитис и хроничен синузитис, а имал и тумор на внатрешното уво (атријален шваном на левата страна), што резултирало со глувост, но и акумулација на течност во мозокот.

Човекот морал да биде хоспитализиран 8 дена, при што му биле дадени интравенски апчиња за да се ослободи неговото тело од непотребните материи. Покрај тоа, му биле дадени бифосфонати, специјални лекови кои обично се користат за зајакнување на коските или намалување на прекумерното ниво на калциум во крвта.

Во однос на внесот на препаратите, тој дневно земал високи дози од повеќе од 20 суплементи без рецепт кои содржат: витамин Д 50000 mg (препорачана дневна доза 600 mg), витамин К2 100 mg, (препорачана дневна доза 100-300 mg) витамин Ц , витамин Б9 (фолат) 1000 mg, витамин Б2, витамин Б6, омега-3 2000 mg два пати на ден (препорачана дневна доза 200-500 mg), како и разни други витамински, минерални, хранливи и пробиотски додатоци.

Откако се појавиле симптомите, тој престанал да го зема овој дневен коктел од суплементи, но симптомите не му се намалиле веднаш. Според резултатите од тестовите на крвта, кои ги побарал неговиот матичен лекар, тој имал многу високо ниво на калциум и малку покачено ниво на магнезиум. Нивоата на витамин Д беа 7 пати повисоки од нивото потребно за доволност.

Исто така, се покажало дека тој има акутна повреда на бубрезите, но резултатите од различни рендгенски снимки и скенирања за проверка на рак биле нормални. Два месеци по излегувањето од болница, нивото на калциум се вратило во нормала, но нивото на витамин Д сè уште било ненормално високо.

„Глобално, постои зголемен тренд на прекумерно внесување на витамин Д, клиничка состојба која се карактеризира со покачени нивоа на витамин Д3“, при што најверојатно ќе бидат погодени жените, децата и хируршките пациенти, според авторите на студијата.

Симптомите на хипервитаминоза Д се многубројни и разновидни и бавно се појавуваат. Тие вклучуваат, но не се ограничени на поспаност, конфузија, психоза, депресија, анорексија, абдоминална болка, повраќање, запек, пептичен улкус, панкреатитис, висок крвен притисок и откажување на бубрезите.