Низ социјалната мрежа Фејсбук се прошири нова голема измама на која нејзините корисници треба особено да внимаваат во наредните денови.

Една од измамите која порано беше вообичаена, а се покажа како доста ефикасна меѓу корисниците на Фејсбук, е поврзана со лажни информации за нечија смрт.

Ваквите линкови со наслов „Погледнете кој загина во несреќата, мислам дека го знаете, многу ми е жал“ и со линк до како што изгледа видео од дотичната несреќа се објавени како статуси. Корисниците често кликнуваат на нив без размислување и тогаш почнуваат нивните проблеми, бидејќи така може да се шират вируси, измами, кражба на податоци и слично – пишува Index.hr.

Ова не е снимка од несреќа, туку нешто многу посериозно. Откако корисниците ќе кликнат на врската, врската ги носи на страница на која пишува дека доколку сакаат да ги читаат вестите, мора да ги внесат своето корисничко име и лозинка на Facebook.

Ова всушност ги дава на измамници, а во истиот момент, корисниците кои ги внесуваат тие информации се одјавуваат од Facebook и повеќе немаат пристап до нивниот профил. Исто така, доведува до преземање на малициозен софтвер кој може да ги следи корисниците и да ги украде нивните чувствителни податоци.

Проблемот што ја прави оваа измама убедлива е тоа што, откако некој ќе се заљуби, истата порака се испраќа преку Messenger до луѓето од нивната контакт листа, така што поневнимателните примачи нема ни да размислуваат за потенцијалните опасности бидејќи пораките доаѓаат од пријатели или роднини.

Ако таква објава се појави на вашата насловна страница, а вие сте означени – игнорирајте ја, без кликнување. Можете да го пријавите со кликнување на трите точки во горниот дел од објавата и изберете „Пријави“. Во прозорецот што ќе се појави, изберете зошто ја пријавувате објавата и испратете го извештајот.