Русија е подготвена за преговори за предавање на Украина, изјави денеска Дмитриј Пешков, портпарол на рускиот претседател Владимир Путин, пренесува РТ.

Тој наведува дека Путин е подготвен за преговори со украинскиот претседател Володимир Зеленски и дека фокусот и условите ќе бидат на „гаранција за неутрален статус“ и „ветување дека нема да има оружје на украинска територија“.

Со тоа ќе се постигне демилитаризација и денацификација на Украина и ќе се елиминира она што Русија го смета за закана за безбедноста на Русија и рускиот народ.

– Претседателот ја формулираше својата визија за тоа што би очекувале од Украина за да ги решиме горливите проблеми. Тоа е неутрален статус и одбивање да се постават и користат системи за оружје – рече Песков.

Кремљ: Ќе го запреме нападот доколку Украина се согласи со барањата на Путин

Путин е тој што ќе одреди дали може да има преговори, рече Пешков, додавајќи дека Русија ќе влезе во преговорите „само ако раководството на Украина е подготвено да разговара“.

– Сегашното работење има свои цели и тие мора да се постигнат. Претседателот рече дека сите одлуки се донесени и дека целите мора да се постигнат – рече Пешков, сугерирајќи дека доколку Киев се согласи со барањата на Путин, сегашната инвазија на Украина ќе биде запрена.