Инфлуенсерката Бојана Мутиќ од Бања Лука сподели со сите дека нејзиниот постар син Николај (12) починал, додека нејзиниот помал син Максим (9) се бори за живот.

Пред еден месец се случила големата трагедија, но Бојана Мутиќ сега најде сила јавно да проговори за тоа.

– Драги пријатели, следбеници, клиенти, колеги, не најдов сила да ви се обратам порано. И денес ја немам, но е потребно, од причини што ќе ги објаснам подолу. Ни се случи најголемата трагедија. Нашиот постар син Николај почина на 25 јануари, а Максим се уште е во критична состојба. Не може да се опише болката што ја чувствуваме и агонијата низ која поминуваме, затоа нема да го сторам тоа, ви пишувам затоа што само така можам да им се обратам на сите. Дозволете ми да ви се заблагодарам на сите кои сте запознаени со трагедијата што ни се случи за изразите на сочувство, љубов, поддршка и грижа. Ви благодарам, но не може да ни се помогне, а јас не можам да комуницирам, да одговарам на повици, да разговарам, да примам посетители. Во овие околности, едвај ја преживувам секоја секунда, а ја штедам и онаа малку сила што ја немам да се грижам за Максим и да не се трудам Милица да страда поради мојата тага и беспомошност. Затоа не можам да контактирам со секого поединечно. Не замерувајте. И на сите вас кои до овој момент не знаевте што се случи, се извинувам што не најдов начин да го направам тоа порано, да ве известам и да ве замолам за разбирање и трпение, бидејќи не сум во можност да ги исполнам своите обврски, да одговарам на пораки, мејлови, прашања, барања… До дополнително известување, или никогаш, не знам. Во овој тежок момент не е можно и не е соодветно да се зборува за тоа. Жал ми е и благодарам – напиша блогерката на социјалните мрежи.

Бојана и претходно зборуваше за тешка семејна борба.

– Имав нормална бременост во 2012 година кога се роди моето прво дете. Природното породување беше тешко, а детето некое време помина во инкубатор. Потоа почнавме да забележуваме некои чудни работи, отстапувања во развојот. По две години пекол и дијагноза, ни кажаа дека детето има церебрална парализа поради перинатална асфиксија, т.е. гушење за време на породувањето. Дијагнозата, се испоставува, била погрешна. По долгогодишно малтретирање на детето, погрешно го дијагностицирале. Вистинската дијагноза допрва ќе ни биде кажана – изјави Бојана за „Блиц“ пред повеќе од четири години.

Мислејќи дека состојбата на првото дете е предизвикана од церебрална парализа, иако во многу тешки околности нејзиниот сопруг и таа се одлучиле за второ дете.

– Се надевавме дека тоа ќе ни даде сила да се избориме со несреќата што го снајде нашиот прв син. Но, по раѓањето на второто машко дете, во 2015 година, по појавата на првите симптоми, се покажа дека е истата болест, која по речиси една година чекање на резултатите од генетската лабораторија во Барселона, дознавме дека тоа е една од најтешките генетски болести, Paelizeus Merzbacher и дека за тоа нема лек – изјави тогаш Бојана.

Таа претходно зборуваше дека нејзините синови не можат да одат, да стојат, да седат, па дури и да ги држат главите самостојно.

– Не можат да ги движат рацете или нозете, имаат нистагмус и не гледаат добро, не можат да зборуваат, не можат да јадат, не можат да ја голтнат сопствената плунка, имаат рефлукс (често повраќање), ги храниме на гастростомија, тешко дишат, постојано користат аспиратори, инхалатори, боца со кислород. Тие имаат десетици епи-напади дневно, и покрај терапијата. Мислам дека и покрај сето наведено, не можам да објаснам што значи да се грижиш за две болни деца 24 часа на ден. Да ви објаснам, нема да ми верувате дека е возможно да се преживее таков ден – изјави претходно Бојана, чија одлучност се гледа во секој збор.