Светлана Драгијевиќ, мајката на Дејан Драгијевиќ, кој е осомничен за убиството на двегодишната Данка Илиќ и сопругa на Радослав Драгијевиќ, кој е осомничен дека помагал да се сокрие телото на девојчето, го искористи законското право да не сведочи во обвинителството. Таа го има тоа право како најблиска роднина на осомничените.

– Сведокот Светлана Драгијевиќ е привилегиран сведок во однос на Радослав Драгијевиќ, кој е нејзин сопруг и синот Дејан Драгијевиќ. Таа го искористи правото да не сведочи – изјави адвокатот Небојша Живановиќ.

Убијците на Данка Илиќ ќе бидат испратени на психијатриско вештачење

Дејан Драгијевиќ и Срѓан Јанковиќ, осомничени за убиството на двегодишната Данка Илиќ, ќе бидат испратени на психијатриско вештачење во Специјалната затворска болница во Белград веднаш штом ќе се исполнат условите, односно штом веќе нема да биде неопходно да присуствуваат на доказната постапка која во моментов се води – потврдија од Блиц во Вишото јавно обвинителство во Зајечар.

Што се пребаруваше досега?

Се пребаруваше коритото на реката Злот, од селото Злот до местото Шумраковац, како и акумулациите за вода.

Причината поради која се проверуваат цистерните и акумулациите е тоа што и двајцата осомничени за убиството на малата Данка работеле во ПУК „Водовод“ и многу добро го знаат распоредот на тие цистерни, а поради нивната работа редовно ги посетувале и ги знаат сите скриени места, па сега фокусот на пребарувањето е на тоа.

Семејството не губи надеж дека телото на девојчето ќе биде пронајдено

– Само да го најдеме телото на нашата Данка, да дознаеме што и направиле овие монструми и достоинствено да ја закопаме и да знаеме каде можеме да ја посетиме – изјави за „Блиц“ Милан Илиќ, дедото на убиената Данка Илиќ.

Ја удриле Данка со автомобил, па ја убиле на свиреп начин

Да потсетиме, малата Данка Илиќ од Бор на неполни две години исчезна во вторникот на 26 март. Истрагата открила дека девојчето е убиено и тоа беше соопштено на 4 април.

Детето наводно било удрено од автомобил од Срѓан Јанковиќ и Дејан Драгијевиќ. Несреќното девојче по ударот било живо, но била задавена.

Таткото и братот на Дејан Драгијевиќ се уапсени под сомнение дека помагале во делото. Далибор починал во притвор, додека на Раде му е одреден притвор.