Поранешната германска канцеларка Ангела Меркел стои на одлуката на НАТО од 2008 година да не ја прифати Украина како членка на алијансата, одговарајќи на критиките за нејзината политика кон Русија за време на нејзините 16 години на власт.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски ги критикуваше Меркел и тогашниот француски претседател Николас Саркози, велејќи дека нивните одлуки на самитот на НАТО во 2008 година се пример за неуспехот на политиката кон Русија што придонесе за денешниот конфликт.

„Поранешната германска канцеларка д-р Ангела Меркел инсистира на своите одлуки во врска со самитот на НАТО во Букурешт во 2008 година“, германската новинска агенција Dpa цитираше лице одговорно за медиумите.

„Поранешната канцеларка целосно ги поддржува напорите на федералната влада и меѓународната заедница кои стојат покрај Украина за да стават крај на варварството што го спроведува Русија и војната против Украина“, се додава во соопштението.

Во 2008 година Украина побара пристап во НАТО, кој според некои информации бил блокиран од Саркози и Меркел.

Во завршната изјава од самитот ѝ било ветено на Украина идно членство, но без временска рамка за отворање акционен план за членство.