Интересен е наодот што фрла ново светло врз мерките за контрола на болеста КОВИД-19, особено оние поврзани со потребата од социјална дистанца.

Според „Гардијан“, момчето е меѓу заразените во кругот на претприемачот Стив Волш, кој бил потврден позитивен на вирусот откако присуствувал на деловна средба во Сингапур. Потоа, истиот човек, со десетина или повеќе Британци, уживал во францускиот ски-центар на Контаминис-Монтјои. Не знаејќи дека го има вирусот, тој полетал за Лондон.

Повеќето од гостите во станот биле заразени, но истрагата на француските власти за јавно здравство откриле дека деветгодишникот кој го добил вирусот не ја пренел инфекцијата на никого, иако бил во контакт со најмалку 172 лица. Како мерка за претпазливост, сите биле ставени во карантин. Интересно е што момчето покажало респираторни симптоми, а неговите родители последователно покажале знаци на болест како што е грип, но не го добиле коронавирусот.

– Едно дете, кое исто така имало симптоми на други респираторни заболувања,одело во три скијачки училишта, но не учествувало во преносот на вирусот. Се чини дека е сведоштво за потенцијално различната динамика на ширење кај децата – изјави за АФП францускиот епидемиолог Костас Данис.

„Гардијан“ наведува дека е можно ваквите поволни случувања да бидат „кумулирани“ од многу благите симптоми на болеста што ги покажало момчето. Додаваат дека научниците веруваат дека децата со лесни симптоми не придонесуваат за ширење на вирусот. Се верува дека имунолошкиот систем на децата е помоќен од оној на возрасните и полесно им е да се ослободат од вирусите од телото.

Оваа охрабрувачка вест има повеќе контекст – може да влијае на сознанијата за затворање на училиштата заради коронавирусот. Сепак, улогата на децата во ширењето на вирусот сè уште е слабо проучена. Иако тие се јасно подобри да го толерираат вирусот, некои исто така се сериозно болни.

– Разбирањето на преносот на вирусите е многу важен дел од сложувалката. Постојано слушаме за асимптоматски инфекции, но сè уште не знаеме како тоа ни помага да го разбереме ширењето на болеста – рече професорот Џонатан Бал, виролог на Универзитетот во Нотингем.