Агенцијата за рак на Светската здравствена организација (СЗО) денеска оцени дека талкот во прав е „веројатно канцероген“ за луѓето, но независен експерт предупредува дека оваа објава не треба да се толкува погрешно на почетокот и да се сфати како нешто што служи како дефинитивен доказ.

Одлуката се заснова на „ограничени докази“ дека талк во прав може да влијае на развојот на рак на јајниците кај жените, „доволно докази“ дека е поврзан со развој на рак кај стаорци и „силни механички докази“ дека постојат знаци за неговата канцерогеност кај луѓе, објави Меѓународната агенција за истражување на ракот на СЗО (IARC), со седиште во Лион.

Талк е природен минерал кој често се користи за правење бебешка пудра. Повеќето луѓе се изложени на талк во форма на бебешка пудра или козметика, се вели во соопштението на IARC.

Но, најголемата изложеност на талкот има во моментот кога се вади, преработува или се користи за правење други производи, се наведува во соопштението.

Можно е талкот во студиите да бил контаминиран

Треба да се запомни дека талк е природен минерал кој се состои од магнезиум, силициум, калциум и кислород, а се карактеризира со благ земјен мирис. Не се раствора во вода, алкохоли или масла, што му дава посебни карактеристики и широка примена во козметиката.

Агенцијата во соопштението наведува дека постојат бројни студии кои постојано укажуваат на зголемена стапка на рак на јајниците кај жени кои користат или користеле талк во прав на гениталиите.

Во исто време, публикацијата не ја исклучува можноста дека талкот во некои студии бил контаминиран со азбест, кој е директна причина за рак.

„Причинско-последичната улога на талкот во такви случаи не може целосно да се утврди“, се резултатите од истражувањето на агенцијата објавено во стручното списание The Lancet Oncology.

Независен експерт: Ова не е убедлив доказ

Кевин Меконвеј, статистичар од британскиот Отворен универзитет, кој не бил вклучен во истражувањето, предупреди дека во случајот на проценката на IARC, „најочигледното толкување е всушност погрешно“. Тој посочува дека „целта на Агенцијата е да одговори на прашањето дали некоја супстанца има потенцијал да предизвика рак под услови кои не се специфицирани или специфицирани од IARC“.

Со оглед на тоа што спроведените студии беа набљудувачки, поради што не можеа да докажат причинско-последична врска, презентираните податоци не треба да се сфатат како нешто што може да послужи како дефинитивен доказ.

Најавата доаѓа само неколку недели откако американскиот фармацевтски и козметички гигант Johnson & Johnson се согласи да плати 700 милиони долари за конечно да ги решат обвинувањата дека ги заведувал клиентите за безбедноста на производите на компанијата базирани на талк.

Компанијата Johnson & Johnson не призна злоупотреба во нагодбата, иако го повлече производот од северноамериканскиот пазар во 2020 година.

Според резимето на студијата објавено во 2020 година, а студиите опфатиле 250.000 жени од Соединетите Држави, не била воспоставена статистичка врска помеѓу употребата на талк во прав на гениталиите на жените и ризикот од развој на рак на јајниците.

Ново предупредување од IARC: Акрилонитрилот е хемиско соединение кое е канцерогено за луѓето

Во петокот, IARC го класифицираше хемиското соединение акрилонитрил, кое се користи за производство на полимери, како „канцерогени за луѓето“, највисокото ниво на предупредување на агенцијата.

Прикажани се „доволно докази“ кои го поврзуваат акрилонитрилот со развојот на рак на белите дробови. Полимерите составени од акрилонитрил се користат за правење разни предмети – од влакна во облеката до теписи, пластика и други производи за широка потрошувачка.