Беше 15 март 1957 година, кога Лоренс Џозеф Бадер, попознат како Лери, продавач на садови од Акрон, Охајо, изнајми брод, ја бакна својата сопруга Мери Лу и отиде на риболов на езерото Ири.

Иако тој ден имаше предупредувања за невреме, Лери ги игнорираше. Тој беше искусен рибар и не се грижеше многу дека невремето може да го фати необично.

Неколку часа подоцна изгледаше дека токму тоа се случило! Целиот регион го зафати силно невреме и никој повеќе не го виде Лери по испловувањето. Неговиот чамец бил пронајден следниот ден. Имаше мали оштетувања и недостасуваше едно весла.

Човекот кој исчезна

Сите заклучија дека Лоренс загинал во невремето. Езерото било пребарано, а иако не било пронајдено тело, никому не му изгледало сомнително. Тоа што исчезнатиот имал проблеми со данокот, како и огромен долг од речиси 20 илјади долари, не го привлекол вниманието на полицијата и сите се согласиле – се работи за страшна несреќа и голема трагедија.

Лоренс има три деца и бремена сопруга. Јавноста и пријателите донекаде ги тешеше веста дека вдовицата ќе добие речиси 40.000 долари животно осигурување и дека тоа ќе и помогне.

Човекот што се појави

Осум години подоцна, семеен пријател кој го посетил Чикаго доживеал мал шок кога запознал човек кој неверојатно личи на Лоренс! „Двојникот“ се викаше Џон Фриц Џонсон, тој беше познат телевизиски и радио водител од Омаха, чест коментатор на борење и победник на бројни натпревари во стрелање.

Беше оженет и имаше две деца – едно биолошко и едно посвоено. Само една година претходно му бил откриен тумор зад левото око, по што го изгубил окото и носел превез.

Еден семеен пријател не можел да престане да размислува за човекот кој личел на Лоренс. Толку многу што ја донесе внуката на Лоренс во Чикаго. Заедно го пронајдоа Џонсон и отворено го прашаа: „Дали си ти Лоренс Џозеф Бејдер кој исчезна пред осум години?“.

Џонсон се насмеа. Тој рече дека не знае кој е Бадер, дека пораснал во сиропиталиште и дека поминал 14 години во војска пред да се пресели во Омаха.

Сепак, тој се согласи да обезбеди отпечатоци од прсти кои беа споредени со оние што ги остави Лоренс Џозеф Бадер за време на неговата воена служба. Резултатите се поклопија!

Амнезија или измама?!

Случајот беше неверојатен! Тим психијатри го испитувале Бадер/Џонсон десет дена. Нивниот заклучок беше јасен – случаите на амнезија во траење од неколку години, во кои личноста го „пополни пропуштеното време“ со лажни сеќавања, се ретки, но не и нечуени. Друга група на психијатри шпекулираше дека туморот можеби е одговорен за губењето на меморијата на Бадер.

Сепак, и сите се согласија – Лери навистина не се сеќаваше на неговиот претходен живот и не лажеше!

Без разлика на мислењето на експертите, јавноста беше убедена дека се работи за измама. Приказната за долговите на Бадер во моментот на неговото исчезнување повторно се појави на површина, како и фактот дека семејството добило голема премија врз основа на неговата „смрт“. Ја изгубил работата на телевизија, како и добар дел од пријателите кои ги стекнал во „вториот живот“ кои сите го прогласиле за измамник и лажго.

Појавата на Бадер предизвика многу проблеми за Мери Лу, неговата прва сопруга. Таа го изгубила правото на социјална помош што ја добивала од неговото исчезнување. Осигурувањето побарало да и ги врати парите што ги добила. Таа мораше да ја раскине неодамна објавената свршувачка.

Ниту втората сопруга на Бадер не поминала подобро – бидејќи тој веќе бил оженет за време на бракот со неа, нивната заедница била прогласена за неважечка. Сепак, за разлика од Мери Лу, која не сакаше повеќе да има контакт со сопругот и набрзо побара развод, втората г-ѓа Бадер/Џонсон одлучи да остане со сопругот без разлика на се.

На крајот, секоја понатамошна истрага за овој бизарен случај беше прекината со смрт… овој пат онаа вистинската! Малигниот тумор кој го чинеше окото на Бадер се врати во уште помалигна и потешка форма и тој почина на 16 септември 1966 година во болница во Омаха. Имаше помалку од 40 години.

Дали станува збор за измама или Лоренс Џозеф Бејдер навистина не се сеќавал кој е навистина осум години, останува мистерија до ден-денес.