Триесет и двегодишен маж починал синоќа како последица од Ковид-19 во болницата „Ковид“ во Крушевац, а претходно бил здрав, но и невакциниран, објави Блиц.рс.

– Момчето, родено 1989 година, почина синоќа во болницата „Ковид“ во Крушевац. Пред да се зарази, тој беше здрав, немаше никакви хронични заболувања, но не беше вакциниран. Навистина не знам што друго треба да се случи и колку млади луѓе треба да умрат за луѓето да разберат дека нашиот единствен лек е вакцината. Во овие година ипол, зарем не научивме дека короната не бира, дека никогаш не знаете кој ќе ја преболи болеста и дека, за жал, младите луѓе во целосна здравствена состојба, исто така, можат да умрат, изјави проф. Д -р Бранислав Тиодоровиќ, епидемиолог и член на кризниот персонал за борба против Ковид -19.

– Ги замолувам луѓето, пред се младите, да се вакцинираат и да размислат за себе, но и за сите оние околу нив што можат да се заразат и чиј имунитет е ослабен поради возраста или коморбидитетите. Никој никогаш не рекол дека вакцината штити сто проценти од инфекција, но докажано е дека во огромното мнозинство случаи има ефект во спречување на потешки клинички слики и смртност, вели тој.