Првите пациенти кај кои е забележан делта сојот од корона во Србија биле момче и девојка од Краљево, кои се заразиле со новата варијанта на Ковид-19 додека планинареле во Русија. Младиот човек има двострана пневмонија, поради што е пренесен во Универзитетскиот клинички центар во Крагуевац, додека девојчето нема сериозни симптоми.

Како што пренесуваат српските медиуми, младиот човек и девојката имаат помалку од 30 години, а на 26 јуни се вратиле од Русија во Србија за да бидат тестирани во Краљево на 30 јуни. Веќе на самиот тест се случила невообичаена ситуација.

– Прво, девојчето направи тест за антиген, кој веднаш покажа позитивен резултат. Тоа беше чуден знак бидејќи резултатите обично се чекаат околу половина час. Затоа властите веднаш се посомневаа дека станува збор за нов вид на вирус, вели изворот.

Ниту девојчето, ниту младиот човек што се зарази со делта делта не биле вакцинирани, а за епидемиолозите во Краљево, вистинскиот предизвик сега е да ги откријат нивните контакти во градот.

– Тие останаа во градот четири дена откако пристигнаа во Србија. Проблемот е во тоа што делта сојот се шири многу побрзо, особено кај младите. Па сега чекаме да видиме дали со делта сојот има заразено двајца нови пациенти кај кои короната е утврдена во понеделникот во Краљево, нагласува изворот.

За среќа, и момчето и девојчето засега не се во животна опасност, но многу случаи досега покажаа дека со Ковид-19 никограш не се знае.

– Се случи клиничката слика на пациентот да биде толку добра што сакавме да го извадиме од респираторот, за сè да се смени за еден час – заклучува изворот.

– Двајцата пациенти се помлади луѓе. Во моментов се во стабилна општа состојба и не се вакцинирани. Секвенционирањето е извршено во Специјалистичкиот ветеринарен институт во Краљево, објаснија од српското Министерство за здравство.