Лицето Н.М. (40) од Белград е уапсено под сомнение дека на 13 август ја кид на пирал својата поранешна девојка И.Б. во Звездара, па ја однел во куќа во Ресник и бр ут ално ја си лув ал и теп ал 3 дена.

Полицијата ја испрати несреќната девојка на лекарски прегледи, а на Н.М. му беше одредена мерка притвор до 48 часа, а денеска треба да биде сослушан во Вишото јавно обвинителство во Белград. Тој е обвинет за кривично дело си лув ање, за што му се заканува затворска казна до 10 години.

И го одземал телефонот

Според изворот од истрагата, И.Б. дошла во полиција на 16 август и детално опишала каква тор тура доживеала во претходните три дена.

– Таа им кажа на инспекторите дека на 13 август се согласила да се сретне со своето поранешно момче Н. М., кое наводно само сакало да разговара. Тој ден, тој дошол со автомобил да ја земе на аголот на улицата „Устаничка“ и булеварот „Крал Александар“. Двајцата кратко разговарале нормално и Н. М., според И. Б., се обидел да ја убеди да се смират. Меѓутоа, бидејќи таа не го сакала тоа, тој почнал да вика по неа и тогаш започнал нејзиниот пекол, рече соговорникот запознаен со детали од истрагата и додаде:

– Н. М. потоа ја одвел својата поранешна девојка до Ресник, до неговата куќа, и таму, како што тврди И. Б., ја врзал и ја заробил. Наводно и го одзел мобилниот телефон за да ја спречи да повика помош. Според И. Б., нејзиниот поранешен дечко ја тепал неколку пати во таа куќа, ја понижувал и ја сил увал најмалку десет пати.

По три дена ужасна тор тура, Н.М. ја ставил И. Б. во автомобил и ја одвел пред зграда во улицата Душан Радовиш во Звездара.

– И. Б. рече дека Н.М. пред зградата брутално ја клоцал и удирал со безбол палка. Откако завршил со изживувањето, влегол во својот автомобил и заминал, оставајќи ја повредената девојка да лежи на улица.

Измачувана, И.Б. отишла во полиција штом се освестила и го пријавила своето поранешно момче.

– Кога ја дала изјавата, прво била однесена од брза помош поради повреди на телото, а потоа била испратена на гинеколошки прегледи. Во меѓувреме, полицијата го пронајде и уапси осомничениот. Сега се чекаат резултатите од лекарските прегледи, кои веднаш ќе бидат проследени до обвинителот, објасни изворот од истрагата.

Соседите во шок

Од друга страна, соседите на Небојша од Ресник се шокирани од неговото апсење и не можат да поверуваат дека тој е наси лник и сил увач. Соседите рекоа дека го виделе неколку пати во периодот од 13 до 16 август и ништо не им изгледало сомнително.

– Мислам дека мајка му беше во куќата тие денови. Вообичаено разговаравме со Н.М., не можам да верувам дека ја држел во заробеништво поранешната девојка и ја сил увал со денови. Во секој случај, полицијата нека испита и истражи сето тоа , рече сосед на Н.М.