Српскиот педијатар-имунолог Проф. д-р Борислав Каменов зборуваше за третата доза на вакцината против корона и имунитетот. Тој исто така откри зошто вакцината произведува антитела кај некои луѓе, а не кај други.

Вчера во Србија започна имунизацијата со третата доза на вакцината против корона. По 180 дена од примањето на втората доза, сите вакцинирани граѓани ќе можат да ја добијат третата (засилувачка) доза, а граѓаните ќе бидат повикани преку СМС и е-пошта со линк што ќе ги одведе до порталот за е-влада, каде што ќе добиваат подетални информации. Таму, тие ќе можат сами да видат дали припаѓаат на категориите на населението на кои им се препорачува да ја примат третата доза од вакцината.

Кој може да се вакцинира со третата доза и под кои услови, објаснува имунологот, доктор Борислав Каменов од Ниш. На кого му се препорачува третата доза, а кој не смее да ја зема, е прашање што ги интересира сите овие периодов. Како знаеме дека сме заштитени со имунизација и како препознаваме дека сме изложени на ризик?

– Се препорачува за луѓе кои имале релативно слаб одговор или поминало долго време од вакцинацијата. Мислам дека повеќето од оние кои имале прилично слаб одговор и мислиме дека ревакцинацијата е спас, ќе дадеме кога ќе ја повториме вакцината за подигнување на имунитетот. И тоа секако е точно „но, се поставува прашањето зошто немаше соодветен одговор при претходните вакцини. Објаснувањето е дека телото има некои проблеми”, вели д -р Каменов за ТВ Прва и објаснува што се случува во телото по вакцинацијата.

– Можно е организмот да не реагира на вакцината, односно да не создаде соодветно ниво на антитела. Потоа, имате можност за несакана реакција и можност да реагирате добро. И сето тоа зависи за состојбата на имунолошкиот систем. Тоа ќе создаде специфичен одговор ако имунолошкиот систем е во добра состојба, но ако имунолошкиот систем е во лоша состојба – што значи дека ние се „труеме“, имаме надуеност, ни пречи некоја храна … Овие токсини што влегуваат во нашето тело „тие го оптоваруваат нашиот систем така што тој не може да распредели ресурси за да направи антитела на дадена вакцина. Ова се обично луѓе кои почесто се разболуваат и не можат соодветно да одговорат на вакцината бидејќи не сме го решиле нивниот претходен проблем, рече имунологот.

Д -р Каменов нагласува дека е исклучително важно да се справиме со состојбата на имунолошкиот систем, наместо само да зборуваме за негово подобрување.

– Зборував за витамин Д кој е многу важен за имунитетот. Оние кои не се “отруени”,кои имаат нормални црева, кои немаат проблем со храната, можат да создадат доволна количина на витамин Д што е важен фактор во борбата и ковид и успешна вакцинација. Оние кои се „отруени“, нивото на витамин Д е се уште ниско, без разлика на сонцето. Тие треба да го поправат овој проблем, да го подигнат нивото на витамин Д и потоа ќе имаат соодветен одговор на имунолошкиот систем , вакцината ќе биде многу поуспешна.

Лекарот, исто така, забележува дека би било добро да организираме дополнителен преглед, со кој ќе се утврди колку нашето тело е отруено, каква е нашата состојба на имунитет, пред да одлучиме за третата доза од вакцината. Исто така, открива дека постојат одредени знаци кои укажуваат на овој проблем со „труење“, кои можеме сами да ги идентификуваме.

“Постојат знаци на препознавање, надуеност, гасови, хроничен замор, темни кругови, бел јазик, црвени дланки … Сето ова вели дека имунолошкиот систем не е во добра состојба. Мораат да посетат лекар. Проблемот е што овие процеси траат цел живот. Едно лице е навикнато да има проблем уште од детството. И тогаш тој е изненаден од сите можни болести. Ако ја препознаете состојбата на вашиот систем, а тоа најдобро го прават лекарите кои ќе го упатат на правилна корекција , тогаш тие ќе бидат заштитени. За да бидете сигурни дека кога ќе ја прими вакцината, телото ја прима, а не имунитетот трае еден месец, а потоа човекот мора повторно се вакцинира “.

Во однос на тезата дали е неопходно да се мешаат вакцини од различни производители, д -р Каменов вели:

– Претходно, кога вакциниравме деца со постари вакцини, ние секогаш инсистиравме да се ревакцинираат со истите. Тие не се исти состави, не се исти антигени, истиот дел од имунолошкиот систем нема да се активира, ако инјектирајте нова вакцина, тогаш тоа е нов процес, вели тој и забележува дека „новата вакцина од друг производител не е гаранција за успех“.

– Не мора да значи дека тоа е само поради вакцината. Тоа е главно поради состојбата на организмот и имунолошкиот систем. Неговиот одговор е несоодветен и поради тоа оние што се вакцинирани се разболуваат подоцна. Основниот имунитет е одлучувачки, заклучува д -р Каменов.