Ноќеска на 56-годишна возраст почина сценаристот, режисер и професор Срѓан Кољевиќ, потврдија за порталот Нова.рс.

Срѓан Кољевиќ, филмски сценарист, режисер и редовен професор на Катедрата за драматургија на Факултетот за драмски уметности во Белград, беше еден од најнаградуваните сценаристи во Србија и регионот и повеќекратен добитник на награди за неговата креативност во областа на сценаристот.

Роден е на 31 декември 1966 година во Сараево. Дипломирал на отсекот драматургија на Факултетот за драмски уметности во Белград, каде што започнал да предава во 1999 година.

Беше сценарист, ко-сценарист и сценарист на 12 долгометражни филмови и два долгометражни документарни филмови. Потпиша два филма засновани на сопствени сценарија – „Сивиот камион со црвена боја“ и „Жена со скршен нос“.

Филмот „Сивиот камион со црвена боја“ од 2004 година доби 11 меѓународни награди на 40 фестивали и 13 награди на домашни фестивали. Тој беше ко-сценарист на филмот „Клопка“ на Срдан Голубовиќ во 2007 година, првиот српски филм што влезе во потесниот избор за Оскар и првото српско сценарио чии права за римејк беа купени во Холивуд.

Работел и како соработник за меѓународни односи пред Југословенската кинотека. Долго време боледуваше од рак на дебелото црево, а потоа и метастази, а во неколку наврати се собираа средства за лекување на Кољевиќ.