Со доаѓањето на потоплите денови се појавија и алергиите чии симптоми можат навистина да бидат непријатни, особено кивањето.

Многу луѓе, откако ќе кивнат многу пати, ќе го покријат носот со рацете и ќе ја затворат устата, мислејќи дека со тоа ќе се спречи повторно потреба за кивање, но лекарите велат дека не е добра идеја.

Во своето дело „Snap, crackle and pop: when sneezing leads to crackling in the neck“, тие опишаа дека овој потег може да ги оштети синусите, но и грлото, исто како што му се случило на 34-годишник чиј пример го зеле за нивната работа.

Неговото грло било повредено, што предизвикало силна болка и отежнато голтање.

Исто така, дошло до напукнување на вратот, сето тоа се должи на притисокот што се создава кога се спречува кивањето.

Лекарите велат дека се слушнал крцкав звук во пределот од вратот до ребрата кога се движел, што укажува на тоа дека во мускулите на градниот кош се пронајдени воздушни меури. Тој поминал една недела во болницата, каде примал антибиотици и храна преку инфузии, сè за да престане да кива.

Уште во 2018 година, лекарите во извештајот откриле дека може да се појави отежнато дишење, перфорација на тапанчето, па дури и руптура на церебрална анеуризма кога ќе престане кивањето.

Поради силниот притисок, работата на другите крвни садови, повредата на дијафрагмата и пукање на ребрата кои исто така се изложени на ризик, пренесува LADbible.

Кивањето е природен феномен што не треба да го спречувате. Секако, секогаш кога ќе кивнете, покријте ја устата со лактот, марамчето или заштитната маска за да спречите ширење на потенцијални инфекции.