Сите знаеме колку е важен внесот на вода за здравјето, а експертите досега многу пати разговарале за тоа дали е поздраво да пиете вода од чешма или флаширана вода.

Самата вода во шишиња е здрава и тестирана, но руската нутриционистка Наталија Денисова предупредува дека во еден случај, оваа вода може да биде лоша за вашето здравје.

– Водата што се продава во продавницата е проверена и безбедна. Меѓутоа, ако во продавницата сончевата светлина паѓа директно на полицата каде што е флашираната вода, тогаш пластиката се загрева. Ако амбалажата за вода е изработена од ефтина пластика, тогаш тоа станува проблем. Постои ризик дека во овој случај, штетни материи, вклучувајќи полифенолни соединенија, ќе бидат испуштени во водата.

– Ако постојано пиете таква вода, со текот на времето ќе има негативни последици по вашето здравје. И, ако водата е газирана, ризикот е поголем. Во тој случај, сончевата светлина дополнително го зголемува ризикот од ослободување на штетни материи од пластика во водата – рече нутриционистот.

Поради оваа потенцијална опасност, нутриционистот вели дека е најздраво да се пие вода од чешма со филтри за прочистување.