На Фејсбук групата Splitska peškarija е објавено видео од пуферската риба (Sphoeroides pachygaster) која ја откриле на рибниот пазар во тој град. Таа е мала, со големина колку една џамлија, па беше јасно дека се работи за млада риба. Велат дека информацијата ја потврдиле и од Институтот за океанографија и рибарство. Велат нема причина за паника.

Познато е дека постојат некои видови на пуфер риби кои се навистина опасни, но овој вид не е отровен. Сепак, не е добро што се најде во Јадранското море.

– Загрижува фактот што лесно се насели во Јадранот и што бројот на единки достигна доволен број за да може да се репродуцира. Очигледно е дека станува збор за риба чие родно место е нашата страна на Јадранот, што го потврдува уште едно откритие со слична големина што се случи пред неколку дена. Рибата била уловена во месноста Трибуњ со околна мрежа од серина и била пронајдена заедно со сардини… – објаснија оттаму.

Експертите велат дека на Јадранот живеат опасни пуфери, па затоа треба да бидете внимателни. Имено, постојат пуфери чие месо е исклучително отровно, но навистина не се знае со сигурност дали е опасна целата палета на видови на оваа риба. Токму затоа е најдобро внимателно да им пријдете на овие риби, бидејќи ако се работи за отровна пуфер риба може да биде фатална за луѓето. Кога станува збор за отровот, подобро е да не го правите истражувањето сами, туку да почекате експертите да го кажат последниот збор.

Инаку, Во Хрватска оваа риба е позната и како пуфер и риба со четири заби. Таа сака топли мориња низ целиот свет и ја наоѓаме на такви места. Во Јадранското море, од постоењето на Хрватска, е видена само двапати: првиот пат во средината на деведесеттите, во водите на средниот Јадран, а потоа е уловена во 2012 година во водите на јужниот дел на Јадранот под Конаво карпи.