Дали знаевте дека сте изложени на сончева светлина дури и кога не се сончате? Без разлика дали сте на пат кон работа, дали одите на кратко викенд патување или седите во летна градина во центарот на градот – сонцето е секогаш таму, а со тоа и неговите штетни УВ зраци.

Бидејќи кремата за сончање нема алтернатива, важно е кремот за сончање да биде во вашата торба секој ден, без разлика каде и да одите.

Еве неколку совети како да ставите крема за сончање како омилена дневна рутина.

Зошто е толку важна заштитата од сонце?

Грижата за заштита од сонце во никој случај не е нешто што треба да го правите само на летен одмор. УВ зраците се подеднакво штетни каде и да сте, без разлика дали е лето или зима. УВА-зраците можат да навлезат и преку стаклото на прозорецот, така што сте изложени на штетни зраци додека возите до работа, но исто така и ако седите покрај прозорецот во канцеларијата.

Често се смета дека луѓето кои не горат лесно на сонце не треба да се грижат за сончање. Сепак, тоа е подеднакво важно за секого, бидејќи штетните зраци долгорочно влијаат подеднакво на сите типови на кожа. Тие можат да предизвикаат разни видови на болести и затоа е многу важно да се користи крем со заштитен фактор во текот на целата година.

Шминка и заштитен фактор -победничка комбинација

Во текот на летото, особено е важно и паметно да се комбинира шминката со креми со заштитен фактор, бидејќи пудрата со заштитен фактор честопати не е доволна. Затоа е важно да се нанесе соодветна заштитна крема пред пудрата, која ќе спречи појава на црвенило или кожни болести.

Водени од ова, време е кремата за сончање да стане вашата дневна рутина. Не само што ќе се примени ќе се спречат ефектите на штетното сончево зрачење, туку исто така ќе и се обезбеди потребна нега и хидратација на кожата

Не ви треба цело богатство за добра крема за сончање

Што е важно да знаете при изборот на идеална крема за сончање? Имено, кремата за сончање може да има заштитен фактор со вредности од 2 до 70. Сепак, за секојдневна употреба, треба да има минимум 30 за да го заштити телото од директно изложување на сонце.

Она што исто така треба да го знаете е дека најскапите креми обично не се со највисок квалитет, а цената не мора да биде главниот параметар при изборот на омилениот сојузник на сонце. Всушност, некои од најдобрите производи за сончање имаат многу прифатливи цени.