Едногодишниот Оли Ленон имал потреба од 28 операции и добил само 10 отсто шанса да преживее откако проголтал батерија од играчка.

Неговиот татко Елиот сподели фотографии од мало момче во болницата кое било поврзано со машина за дишење и опкружено со жици.

Тој детално зборуваше и за кошмарот низ кој поминаа, со надеж дека ќе ја подигне свеста за тоа колку се опасни батериите, особено за децата, пренесува британски „Сан“.

Елиот рече дека тој и мајката на Оли, Криси за прв пат забележале дека момчето не сакало да јаде цврста храна.

Лекарите од болницата Вортинг во Англија првично се сомневале дека има астма – вообичаена инфекција од детството што предизвикува кашлање. Но, неколку дена подоцна, на рентген откриле дека батеријата лежи во грлото.

Потоа, малото дете било оперирано и во една фаза добило само 10 отсто шанси за преживување, додека медицинските лица им рекле на родителите дека никогаш нема да се опорави целосно.

ИТНО ПРЕНЕСЕНО ВО БОЛНИЦА

Откако на снимката се утврдило дека батеријата е заглавена во грлото, Оли уште наредниот ден бил пренесен во болница.

– Болницата Вортинг не се справува со медицинска траума за деца под тригодишна возраст, тие не можат физички да соработуваат, затоа моравме да потпишеме социјално откажување со цел да ја отстраниме батеријата. За среќа, по операцијата за спасување на неговиот живот и неколкумесечно закрепнување, Оли преживеал, но штетата предизвикана од реакцијата во неговото ткиво остави сериозни последици. Дури и обичната настинка може да биде смртоносна, бидејќи може да го затвори душникот и целосно да го запре дишењето, изјави таткото на момчето за британски „Сан“.

Елиот рече дека решил да зборува за страдањата на неговиот син откако слушнал дека починало мало дете, кое исто така проголтало батеријата.