Глетката на „оскудно“ облечена девојка која беше снимена во манастирот Острог пред неколку дена, предизвикува голема полемика на социјалните мрежи веќе една недела.

И додека некои тврдат дека девојката е несоодветно облечена за местото каде што е, други ја бранат, тврдејќи дека девојчето било на улица и дека е некултурно да се именува некој поради начинот на кој се облекува.

– Човек е роден без облека, Исус бил распнат без облека, таа не е гола туку е оскудно облечена. Сега, дали некому ќе му пречи оваа слика или не, тоа е негова лична работа. Бог сигурно нема да ја обвини што дојде вака облечена. Она што е важно за Бога е духот, а не телото. Важно е каква личност сте, а не како сте облечени, стои во еден од коментарите.

Сепак, не беа сите толку љубезни кон неа.

Извесен Лука напишал дека ако знае да ги почитува светците и светата земја, првенствено ќе го почитува кодексот на облекување кога доаѓа на свето место.

– Никаде во светот, во ниедна вера, нема вака срамно облечено лице. Срам и срам. Дали нејзиниот татко и мајка гледаат каква примитивка одгледале и како ја воспитувале, напишал тој.

Жена која се потпишала како Љубица во коментарот била изненадена што никој од монасите не и пријдел да ја врати. Таа исто така додаде дека девојката е дрска и невоспитана.

Секако, имаше и такви кои го пофалија нејзиниот изглед.

– Изгледа одлично, се вели во друг коментар.

Меѓу коментарите беа и оние кои анализираа колку години има девојчето. Многумина тврдеа дека се работи за малолетничка и дека нејзините родители се виновни за ова однесување.

-Па, кога позадината стана поважна од образор, напишала една Нена.

Што велат правилата?

– Во црквата треба да бидеме облечени пристојно, без преполни стомаци, гуми за џвакање, видлива шминка, да не ги држиме ги рацете во џебовите, љубопитно гледајќи ги другите верници, смеејќи се и зборувајќи.

Пристојната облека исклучува кратки здолништа, шорцеви, здолништа со длабоко деколте, провокативна и агресивна облека – пишува во кодексот на однесување.

Правилникот додава дека употребата на мобилни телефони во црквата е недозволива.

– Како што почитуваме одредени правила на однесување во нашите и туѓите домови, така што нашиот живот во заедницата ќе биде полесен и ќе служи за меѓусебна радост, почит и љубов, така и овие правила се сосема природни и разбирливи за нас, така и во храм треба да бидеме природни, да не го ограничуваме духот на љубовта и молитвата, но и спрема храмот да не се однесуваме безгрижно, арогантно и без почит, затоа што сме на свето место…