Тројца државјани на БиХ се осомничени за милионска измама во Црна Гора и во моментов се под истрага на Окружното јавно обвинителство во Требиње, кое постапува по барање на колегите од Црна Гора.

Ивана А., која е означена како директен извршител на измамата, е осомничена дека во утринските часови на 12 април дошла во филијалата на „Ловќен банка“ во Херцег Нови и користејќи лажни документи од сметката на М.О. собрала околу 1,36 милиони евра. За милионскиот грабеж се осомничени и Саша К. и Марко Д.

Осомничената тројка е обвинета дека ги довела во заблуда вработените во „Ловќен банка“ во Херцег Нови.

Најпрвин на 11 април околу 13 часот, Ивана А. влегла во филијалата на банката како што ја управувал осомничениот соучесник Марко Д. и се сретнала со управителот на експозитурата.

– Лажно се претставила како сопственик на сметката, односно будванка М.О и на управителот на експозитурата му дала фалсификувана лична карта. После тоа, таа побарала да и бидат исплатени сите пари од сметката следниот ден околу 15 часот, по што излегла од банката – изјавил извор од истрагата.

Началникот на подружницата истиот ден околу 16 часот бил повикан преку апликацијата Вибер на неговиот мобилен телефон од телефонот што го користел осомничениот соучесник Саша К.

Сепак, на екранот на телефонот било напишано името на вистинскиот сопственик на сметката.

– Лицето кое телефонски му се јавило на управителот на експозитурата се претставило како вистински сопственик на сметката М.О. и побарала исплатата да биде поместена порано од договореното тој ден, односно околу 10.30 часот. Следниот ден, во наведеното време, пред филијалата на „Ловќен банка“ во Херцег Нови осомничениот државјанин на БиХ повторно пристигнува со такси – според извор од истрагата.

Дел од запленетите пари

Ивана А. потоа била легитимирана, ги потпишала платните налози, од девизните сметки на М.О. зела 1,36 милиони евра, а потоа ја напуштила банката.

Осомничените Ивана А. и Саша К. по рочиштето се пуштени да се бранат од слобода. МУП на Република Српска пред два дена соопшти дека во акцијата со кодно име „Ловќен“ се уапсени три лица и дека се запленети пари и дрога.

Оружје запленето во акцијата