Како што претходно беше најавено, вооружените сили на БиХ денеска се побогати со четири нови американски хеликоптери Bell Huey II, а хеликоптерите со авион од Алабама директно беа доставени до аеродромот во Сараево.

Станува збор за повеќенаменски хеликоптери за воздухопловните сили на АФБиХ и бригадата за воздушна одбрана. Тие се користат за извршување на задачи за воздушен транспорт, медицинска евакуација, гаснење пожар, пребарување и спасување, како и други задачи во исполнувањето на главните мисии на вооружените сили.

Припадниците на воздухопловните сили на АФБиХ и бригадата за воздушна одбрана успешно ја завршија обуката за адаптација на хеликоптери во САД, во Форт Ворт, Тексас.

Покрај испораката на четири хеликоптери Bell Huey II и преквалификацијата на пилоти и техничари во центрите за обука Bell Helicopter Textron Inc., испорака на резервни делови и потрошен материјал за две години и 300 часа лет годишно, како и алатки за одржување на хеликоптери и опрема за тестирање, обезбедено е и одржување, односно испорака на копнена опрема за хеликоптерско сервисирање и испорака на техничка документација за воздухопловно одржување.

Според компанијата Bell, повеќе од 300 хеликоптери Huey II се во сопственост на 14 земји со повеќе од 1,2 милиони часови лет во воени и други мисии.

Четирите хеликоптери се со вкупна вредност од 38.539.378 американски долари, од кои Босна и Херцеговина учествувала со 4.360.000 долари или 7,5 милиони КМ. Преостанатиот износ го обезбеди Владата на Соединетите Американски Држави преку средства од американските програми за помош на пријателските земји за воени продажби во странство (FMS) и странски воени фондови (FMF).

📸

📸

📸

📸