Еден купувач во Хрватска доживеал голем шок кога отворил конзерва со грав и видел големо парче опашка од глодар внатре. Клиентот стапил во контакт со Европскиот центар за заштита на потрошувачите, односно нивната Фејсбук страница „Здраво инспекторе“, каде се објавени деталите.

После тоа реагираа Државниот инспекторат и Конзум, кој го пласира Garden good грав под својот бренд К плус. Производител е италијанската компанија Fiamma Vesuviana S.R.L. Конзум одлучи да ја повлече целата серија нето-количина 400 g, ЛОТ број L M261, со ток на користење до 17 септември 2026 година.

Целата приказна сега доби и продолжение, имено, истото здружение го контактирала италијанска компанија во чија лименка биле пронајдени делови од глодар со опашка. Во него тие тврдат дека со оглед на процедурите што ги спроведуваат, невозможно е дел од глодарот да е пронајден во нивната марка, а сметаат дека им е нарушен угледот.

Соопштението на италијанската компанија Fiamma Vesuviana го пренесуваме во целост.

„Fiamma Vesuviana Srl е компанија која од самиот почеток на својата работа во 1924 година, преку квалитетот на своите производи, е посветена на грижата за своите потрошувачи, бидејќи токму задоволството на потрошувачите ја водеше семејната компанија под името „Conserve Ambrosio“ до статус на реномирана и една од најискусните во областа на производството на конзервирана храна и тестенини, а која компанија денес извезува над 85% од своето производство во повеќе од 75 земји во светот.

Следејќи го таквиот пристап кон своите потрошувачи, а во врска со тврдењето од написот дека конзервиран кафеав грав, го продава Конзум под нејзиниот бренд Good Food, а го произведува Fiamma Vesuviana S.r.L., (ЛОТ број LM 261 со рок на траење од 17,9. 2026), пронајдени се делови од стаорец, се огласуваме на следниов начин:

Fiamma Vesuviana Srl ја произведува целата палета на производи типична за медитеранската исхрана, исклучиво почитувајќи го докажаниот систем на избор и производство на суровини според строгите правила на UNI EN ISO 22000 и HACCP сертификатот.

– Значи, очигледно е и сертифицирано дека процесот на производство на конзервиран кафеав грав ги вклучува сите потребни проверки, што гарантира највисока можна безбедност за квалитетот на производот. Во однос на претходно опишаните производствени процедури и контроли, како и во однос на децениското искуство во производството, тешко е, дури и теоретски, да се замислат околностите под кои би можело да се случи нешто друго освен кафеав грав да се најде во конзерва со кафеав грав, а особено не половина стаорец да биде во конзервата.

Понатаму, околностите на предметниот случај, односно фактот дека единствениот „доказ“ за предметната публикација е фотографија од конзерва со кафеав грав до која на фотографијата има дел од тело на животно, не дава доволна сигурност во веродостојноста на публикацијата, а истата публикација само во рок од 24 часа предизвика непроценлива штета на досега беспрекорната деловна репутација на Fiamma Vesuviana Srl. и тоа на меѓународно ниво.

Како резултат на горенаведеното, диспропорцијата „помеѓу предметната публикација без целосна проверка од една страна и непроценливата штета предизвикана на угледот на производителот од друга страна, укажува на потребата заштитата на потрошувачите да се врши одговорно, во согласност со прописи и стандарди за искуство“.

Сепак, без оглед на сето горенаведено, сакајќи да ја елиминираме и најмалата можност потрошувачите да имаат какви било сомнежи за апсолутната исправност на производите на Fiamma Vesuviana S.r.L, вклучително и производите што Конзум ги пласира под својот бренд Good Food, заеднички и во договор со својот деловен партнер Konzum d.d. одлучено е од превентивни причини да се повлече од пазарот целата предметна серија конзерви“, се наведува во соопштението.