Пет браќа на возраст од 3 до 15 години завршиле во болница откако мајка им ги избањала во средство за уништување паразити.

Децата од Липница во неделата вечерта биле донесени во болница во исклучително тешка состојба, а 14-годишното момче паднало во кома и било интубирано.

Како што пишуваат медиумите, мајката се капела себеси и децата со исклучително токсично средство, кое се користи за чистење овци, коњи, кучиња и мачки од крлежи и болви. Се верува дека на овој чекор се одлучила откако едно од децата добило вошки. Наводно советот ѝ го дала бабата на момчето.

Овој инсектицид се користи само од обучен персонал и само во многу разредени дози.

„Децата се донесени во Ургентниот центар во исклучително тешка состојба. Децата беа во состојба на делириум, халуцинираа и се тресеа. Едниот веднаш е префрлен на интензивна нега бидејќи веќе е примен во кома. Состојбата на другите деца донекаде се подобри“, рече Крина Кибеди, портпаролка на болницата во Констанца.