Ракот на кожата спаѓа во групата на најчести малигни (малигни) тумори во светот, а може да заболат луѓе од сите бои на кожата, односно од сите раси. Меланомот е најретката форма на рак на кожата, но и најсмртоносната.

Раната дијагноза е клучна за успешно лекување, бидејќи меланомот може брзо да метастазира и да се прошири на други делови од телото.

Дали ќе се појави меланом зависи од тоа дали нашата кожа е светла, дали имаме голем број бенки во семејството и дали некој од нашето семејство имал рак на кожата. Од друга страна, тука е и опасноста од сонце, особено од изложувањето што сме го имале во детството, дали често „горевме“, како и дали одевме во солариум.

Клучни се самопрегледите, а секој кој има повеќе од 50 промени на телото треба да прави дермоскопски преглед најмалку еднаш годишно.

Корисникот на социјалната мрежа „Х“ сподели објава која ја загрижи пошироката публика. Имено, претежно има предрасуди и заблуди кога зборуваме за ракот, мислиме дека тоа е нешто високо видливо, а ако се работи за рак на кожата – сигурно не го замислуваме како обична бенка.

Сепак, понекогаш се чини така.

– Вака изгледа ракот на кожата. Да бидеме прецизни, ова е меланом во нулта фаза. Се појави летото 2019 година, а имав среќа што постојано ми беше на повидок и што по природа сум паничарка – напиша таа.

Друга корисничка на истата платформа снимила видео во кое изразува загриженост за тренд кој кружи, а кој се однесува на верувањето дека сонцето не предизвикува рак на кожата.

– Како некој кој имал рак на кожа, а резултатите од биопсијата денеска покажаа дека сè уште го имам, знам дека сонцето го предизвикува – напиша таа.

Социјалните мрежи станаа „жариште“ на дезинформации и тоа е во ред кога зборуваме за козметика или облекување, но кога зборуваме за здравје – секогаш прашувајте го вашиот лекар.