Познато е дека децата во себе имаат микс од гените од двајцата родители, но доколку едниот родител е доминантен, тогаш детето повеќе се „повлече“ на него.

Научниците повеќе пати тврделе досега дека децата интелигенцијата ја наследуваат од мајката, но овој пат откриваат кои се карактеристиките кои детето исклучиво ги наследува од таткото.

1.Ментално пореметување – меѓу оние кои мажите ги пренесуваат на своите потомци, најистакнати се ADHD и шизофренија.

2. Репродуктивно здравје – истражувањата откриле дека лошиот квалитет на сперма може да биде наследна патологија. Во овој случај, бебето зачнато како резултат на вонтелесно оплодување веројатно и самото ќе има проблем со зачнување.

3.Срцеви болести – откриено е дека некои мажи може да биде носители на неисправни хромозоми, што го зголемува ризикот за коронарни атериски болести за 50 проценти. Под одредени фактори, оваа особина ја наследуваат синовите.

4.Пол – не е тајна дека машките гени се одговорни за полот на детето

5.Раст – интересно е дека растот кај детето зависи од генот на таткото, колку е повисок таткото поголема е можноста наследниците да бидат високи

6.Бојата на очите – главните особини на лицето и бојата на очите кај детето во најголем бропј случаеви се исти како кај таткото

7.Состојба на забите – мора да знаете дека машките гени се одговорни за структурата на вилицата, па поради тоа децата од татковците ја наследуваат густината на забите, нивната белина и сл.