Во центарот на Корчула, три пекари ги води ист сопственик. Покрај пекарата „Бабиќ“, нему му била продадена и објектот „Бистра“, додека култната слаткарница „Арула“ му била дадена под закуп на пет години.

Пекара „Бабиќ“, веднаш до терасата на „Арула“, нуди класични пекарски производи, кои се за неколку евра поскапи отколку во поголемите градови. За Корчула тоа е, би рекле, класика. „Бистра“ изгледа прилично неугледно, рекламната тенда е горе, а вратите и прозорците се затворени со плочи, заковани, во центарот на Корчула, во срцето на туристичката сезона, пишува Слободна Далмација.

И по преземањето на пекарата „Бабиќ“, „Арула“ остана слаткарница, но ретко кој од Корчула овие денови може да си дозволи пециво или торта и кафе на омилената тераса. На социјалните мрежи се споделува сметката издадена на 23 јуни наутро – гостинот добил попуст за домашен гостин, па се претпоставува дека е од Корчула, а и покрај попустот од речиси 4 евра, сметката за два кроасани и чај изнесува 15,68 евра, односно 118,14 куни.

Дубровник вјесник во неделата направил обиколка во пекарата „Бабиќ“ и нашол „обичен“ кроасан со какао од 1,30 евра, додека во „Арула“ пронашле кроасани со лешник, чоколадо и бадеми, значи оние од спорната сметка, за неверојатни 6 евра.

Еден многу љубезен работник, велат, им објаснил дека овие кроасани се премиум, а се поскапи бидејќи ги произведува сплитската слаткарница „Ла Делта“. Посочуваат и дека им било малку непријатно, па рекол дека од утре цените ќе бидат малку пониски, наводно за едно евро, а посочува дека кај мештаните има попуст од 20 проценти.

Со пониска цена и 20 проценти попуст, сплитскиот кроасан ќе чини околу 25 куни, ако додадете уште една, да речеме чај и кафе, сметката ќе биде околу 100 куни. Без попуст, туристите ќе платат речиси 20 евра за два кроасана и чај. А потоа се прашуваме зошто нема туристи?“, наведува весникот.