– Ова е единствената можна и правилна казна што може да се изрече за вакво монструозно злосторство, таа нема да го врати убиеното семејство – изјави судијата Мирко Драшковиќ по осудувањето на доживотен затвор на Горан Џониќ од Моравац за убиството на тричленото семејство Ѓокиќ.

Претседателот на судскиот совет кој го осуди Џониќ на најстрогата казна предвидена со српското законодавство рече дека вината на Џониќ несомнено била утврдена на судењето.

Адвокатот на убиените: „Не требаше да се укине смртната казна за вакви дела“, убиецот му врати: „Не грижи се ти“

– Внимателно ги анализиравме сите изведени докази и вашата одбрана и утврдивме дека сте виновни за кривичните дела наведени во обвинителниот акт. Во истрагата дадовте одбрана во која неосновано се обидевте да ја префрлите вината на друг, додека на судењето ја сменивте одбраната и тврдевте дека вашите изјави биле изнудени од полицијата, а во суштина немавте објаснување за ниту еден на прашањата кои директно ве поврзуваат со ова кривично дело – рече судијата Драшковиќ образложувајќи ја пресудата.

Тој посочи дека на лице место биле пронајдени чаури и проектили кои биле испукани од пиштолот што му бил одземен на Горан Џониќ и кој кажал каде е оружјето.

– Рековте дека свекорот ви го дал пиштолот и дека никој немал контакт со оружјето освен вас, но не можевте да објасните како на пиштолот била пронајдена ДНК на Лидија Ѓокиќ. Исто така, не можевте да објасните од каде ви е ДНК на парите и гумите со кои биле врзани парите. Немавте одговор на ниту едно прашање поврзано со клучните докази, а сето тоа води до заклучок дека вие сте тој што им го одзел животот на Ѓокиќи. А другите докази неспорно докажуваат дека си го направил тоа, на видеата од пумпата си снимен како точиш гориво критичниот ден. Фактичката состојба на главниот претрес беше утврдена неспорно – рече судијата Драшковиќ, еден од најдобрите и најискусните кривични судии на Вишиот суд во Ниш.

Судијата Драшковиќ додаде дека кога била констатирана вината, судскиот совет немал голема дилема за кривичната санкција.

-Единствената можна правилна казна за вакво монструозно злосторство е доживотен затвор, тоа нема да ги врати убиените, но ја покажува нулта толеранција на општеството за ваквите злосторства во време кога масовните убиства се се почести. Сфатете ја оваа казна како одговор на општеството дека ваквото однесување е апсолутно неприфатливо – заклучи судијата Драшковиќ.

„Ништо не е така“

Џониќ цело време се обидуваше да се меша додека судијата ја објаснуваше пресудата, но претседателот на советот не му дозволи.

– Ништо не е така – се потсмеваше Џониќ и мавташе со рацете додека судијата ја објаснуваше пресудата.

Џониќ на изрекувањето на пресудата

Судијата Драшковиќ додаде дека предлогот на одбраната да се изврши вештачење на целокупното здравје на обвинетиот за да се утврди дали е способен да ги изврши делата опишани во обвинението е одбиен, бидејќи во медицинските белешки немало ниту една трага за болест на Џониќ. документација која би укажувала на неговата физичка немоќ.

„Не го направив тоа, сакам да се убијам“

А потоа, пред полна судница со десетици луѓе, Џониќ ја покажа својата физичка состојба, бидејќи четворица чувари едвај го задржаа кога почна да дивее.

Во еден момент почнал да ја удира главата од масата, по што бил совладан. Викаше: „Не го направив тоа, сакам да се убијам!“. Билјана Пешиќ, бранителот на Џониќ по службена должност изјави дека ќе поднесе жалба на пресудата во законскиот рок.