Во сообраќајна несреќа што се случила околу пладне во Дуги Село во близина на Загреб, загинало дете во кое удрил камион, извести загрепската полиција.

Хрватските медиуми дознаваат дека 12-годишно девојче било удрено од камион кој превезувал земја од градилиштето на трговскиот центар, кое починало на лице место. Несреќата се случила на самиот влез во Дуго Село.

Како што дознаваме од првите соседи, тие прво слушнале удар, а потоа и лелек на камионџијата кој извикал „луѓе, помош“.

Возачот кој има околу 25 години бил во целосен шок. „Што ми се случи? Зошто ја работам оваа работа? Спасете го девојчето, спасете го девојчето, викал камионџијата, сведочат соседите.

Несреќата се случила во момент кога децата оделе на училиште, а трагично загинатото девојче било придружувано од уште едно девојче кое не е повредено.

Веднаш по несреќата по блискиот пат се возел лекар кој веднаш застанал и се обидел да му помогне на несреќната девојче. Ја свртел на страна, но можел само да утврди дека починала. Девојчето починало на околу 300 метри од куќата во која живее.

Како што дознаваме, таа е најмалото од трите деца кои живеат во тоа семејство.

Веднаш до нивната куќа е куќата во која живеат нејзините баба и дедо, а колку што видовме, во дворот на таа куќа се собираат роднини и пријатели.

Насобраните жители на улицата каде што се случи несреќата во Дуги Село за Јутарњи велат дека по тој пат секојдневно поминуваат тешки товарни возила од градилиштето на блискиот трговски центар.

Жителката Марија Шола вели дека го познаваат возачот кој го управувал камионот кој го прегази девојчето. Се вели дека е многу внимателен возач.

Но, жителите се револтирани од постојаниот сообраќај на тешки товарни возила на патот до нивните куќи. Децата кои одат на училиште поминуваат низ него секој ден.