Српскиот политиколог, Урош Бабиќ, објаснува што всушност значи буквата „Z“ на руските воени возила, која, на некој начин, стана симбол на руската воена операција во Украина.

Едноставно ќе одговорам на тоа прашање. За мене сето ова е една голема глупост. Дефинитивно еден вид спин. Сето ова го гледам низ призмата на тоа што и се случи на Србија кога е во прашање пропагандата.

„Z“ е само знак за препознавање на воената опрема на руската армија лоцирана во Украина. Ништо повеќе од тоа. Можеше да биде која било друга буква. Нема никаква друга симболика. Можеше да биде А или Б. Така се случи „Z“. Пропагандните активности во современа смисла, така да се каже, во принцип датираат од Првата светска војна. Од тогаш имате можност да видите разни плакати – изјави Бабиќ.

На неговото излагање се надоврза водителката Милица Марковиќ, која истакна дека дека во оваа форма како што се употребува во Украина, нема буква „З“ во руската азбука, односно не постои латинична верзија на руската азбука (Алукраина, руски силифабета).