Познат на јавноста во Австралија, свештеникот се здоби со публицитет за време на периодот на коронавирус кога зборуваше против изолацијата и вакцините.

Во понеделникот попладне (по локално време) настана хаос во западен Сиднеј, откако христијански свештеник беше избоден со нож во црквата „Христос Добриот Пастир“ за време на неговата служба.

Бискупот Мари Емануел бил избоден со нож заедно со уште тројца верници, но, според надлежните, повредите не се опасни по живот.

По инцидентот, толпа разбеснети верници излетале од храмот и се обиделе да го линчуваат напаѓачот , кој бил во полиција.

Која е Мари Емануел и зошто предизвика толкав метеж?

Мари Емануел е истакнат водач на ултра-конзервативна секта на Асирската црква. Тој стана популарен за време на пандемијата со критикување на изолациите и вакцините.

Пренесувајќи ги своите услуги во живо на YouTube и социјалните медиуми, каде што има илјадници следбеници (околу 17.000 на Фејсбук), тој одржа „основни“ говори и привлече радикални христијани на своите проповеди против ЛГБТК.

Во неговите други вирални преноси во живо, тој презентира остри ставови за американската и руската политика, како и за Обединетите нации.

Според веб-страницата на црквата, црквата „Христос Добриот Пастир“, Емануел патувал во различни делови на светот за да ја шири Библијата, вклучително и во Аризона, САД во декември и во Појасот Газа пред неколку недели.

Во својата пастирска порака, сместена на веб-страницата на црквата, свештеникот, меѓу другото, наведува дека „во наше време веруваме дека најважното и основното откритие е да се дојде до вистината. Светот ја бомбардира човечката раса со толку многу информации што честопати ги губиме нашите ориентации во разликувањето на лагата од вистината“.