Во Фејсбук групата „Сообраќајни згоди и незгоди“ се дебатираше за едно основно сообраќајно правило. Мислењата меѓу членовите на таа група беа толку поделени, а работите да бидат уште полоши, има разлики во толкувањето на судскиот вештак и инструкторот на автошколата.

Имено, објавена е фотографија од раскрсница на која се гледаа црвен и бел автомобил. Пред црвениот автомобил стои знакот СТОП, а пред белиот стои триаголник. Црвениот оди право, а белиот врти лево. Прашањето е кој има предност?

По објавувањето на фотографијата на страницата на Фејсбук, следеше дискусија од неколку стотици коментари.

Многумина тврдеа дека белиот автомобил има предност иако врти.

– Белата кола има предност, тоа се гледа од авион. Не возам, немам возачка дозвола, но како совозач учиш – вели еден корисник, а други одговараат сосема спротивно.

– Тие што мислат дека СТОП е ‘посилно’, веднаш нека ја предадат возачката дозвола! СТОП има иста тежина како и знакот на споредната улица. Оној на СТОП мора да застане, мора и овој со белиот автомобил, затоа што црвениот има предност! Страшно е ова што е напишано овде. Се надевам дека секој што вели дека белиот има предност некогаш ќе остане без возачка дозвола – велат други.

Што вели професијата?

Работите да бидат уште полоши, тоа е исто така поделено. Едно тврдат судските вештаци, друго автошколите.

Хрватскиот портал 24.сата го покани експертот Горан Хусинец кој го кажа следново:

– Секако дека белиот има предност. Црвениот има знак СТОП и мора да биде на знакот СТОП. Сепак, и двајцата возачи мора да внимаваат еден на друг за да се избегне забуна. Автомобил со знак СТОП секогаш мора да ги пропушти сите други автомобили на раскрсницата. Значи, ако белиот автомобил е на раскрсницата и сврти лево, црвениот мора да го пропушти. Правилото со задржување на правецот на движење во овој случај не важи – истакна Хусинец.

Од друга страна, од автошколите, преку нивните правила, со кои ги обучуваат своите ученици, се наведува следново.

– Дали мислите дека белата кола има првенство на минување затоа што црвениот има знак СТОП? Црвеното возило мора да застане, но само да ги пропушти возилата кои доаѓаат од патот со првенство на минување, но не и белиот автомобил – пишува во упатствата на автошколата.